40 g (2 łyżki) masła
2 młode cebule, w plasterkach
1 ząbek czosnku
1 małe chilli drobno posiekane
2 łyżeczki świeżo tartego imbiru
2 łyżeczki sosu ostrygowego
2 łyżeczki ketchapu
3 pęczki szparagów świeżych
4 steki z polędwicy 125 g
2 marchewki, pokrojone w pałki
1 czerwona papryka, w plasterkach
Przygotowanie:
Włożyć masło, dymkę, czosnek chili, imbir, sos ostrygowy i ketchap do małej miseczki i dobrze wymieszać. Oczyścić pędy szparagów i wypłukać w zimnej wodzie. Gotować na parze do miękkości i wymieszać z połową sosu. Szparagi podawać z grillowanymi stekami. Polać szparagi pozostałym sosem po wierzchu, do którego dodaje się usmażoną marchew i paprykę.