Indyjska zupa z soczewicy
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżka świeżo startego imbiru
3 ziemniaki
2 marchewki
200 g soczewicy z puszki lub suchej
1 litr bulionu warzywnego
2 łyżeczki curry
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka chilli
sól do smaku
oliwa
opcjonalnie 3 łyżki pestek z dyni.
3 ząbki czosnku
1 łyżka świeżo startego imbiru
3 ziemniaki
2 marchewki
200 g soczewicy z puszki lub suchej
1 litr bulionu warzywnego
2 łyżeczki curry
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka chilli
sól do smaku
oliwa
opcjonalnie 3 łyżki pestek z dyni.
Przygotowanie:
Cebulę, marchewkę, ziemniaki pokroić w małą kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Oliwę rozgrzać w dużym garnku, wrzucić cebulę, czosnek i imbir oraz wszystkie przyprawy. Po około 1-2 min. dodać marchew, ziemniaki i soczewicę i podsmażać przez minutę, wlać bulion. Gotować na średnim gazie 30-40 min., co jakiś czas mieszając. Dodać sól, przyprawy. Gotować kolejne 5-10 min. (soczewica powinna się rozpaść, a ziemniaki i marchew być miękkie). Zupę lekko zmiksować. Można podawać z podprażonymi pestkami dyni.