Jesień pachnąca jabłkami
Wrzesień wszystkim kojarzy się z początkiem szkoły, dla większości jest to przyjemny okres, który przywodzi na myśl wspomnienia beztroskiego czasu dzieciństwa. Jesienna pogoda sprzyja także spotkaniom ze znajomymi. Gdy za oknem coraz chłodniej, częściej mamy ochotę zaprosić znajomych do siebie i cieszyć się towarzystwem w swoich domach przy nastrojowym ogniu kominka.
Przy tych spotkaniach warto stworzyć sobie idealny nastrój, wspomniany już blask ognia w kominku, do tego zapachowe świece, nastrojowa muzyka i lampka wina. Kompozycja niemalże doskonała, brakuje tylko czegoś, co zaspokoi nasz apetyt. Najlepsza na taki wieczór będzie smakowita przekąska, która swym aromatem dodatkowo wzmocni nastrój tego spotkania. Poniżej podajemy prosty przepis na jabłka zapiekane z migdałami:
Czego potrzebujemy?
4 twarde soczyste jabłka,
4 łyżki płatków migdałowych,
4 łyżeczki brązowego cukru,
garść suszonej żurawiny,
1 łyżeczka masła.
Sposób przygotowania:
wykrawamy środek z jabłek,
w miseczce mieszamy lekko pokruszone migdały, cukier, żurawinę i masło,
gotowe nadzienie wkładamy do jabłek,
jabłka układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika na ok. 25-30 minut
Do przygotowania takiej przekąski świetnie nadają się naczynia żaroodporne marki Termisil. Sprawdzą się także do podawania potraw, gdyż cechuje je elegancki i uniwersalny wygląd. Naczynia Termisil zrobione zostały ze szkła borokrzemowego, odpornego na skrajne temperatury (od -50 do 500°C). Bez obaw możemy myć je w zmywarkach, ponieważ ich specjalna struktura zapobiega matowieniu oraz wszelkim zarysowaniom. Potrawy w nich przyrządzane nie przywierają do ścianek naczynia, dzięki czemu utrzymanie ich w czystości nie stanowi żadnego problemu.