3-4 pory
2 cebule
4 łyżki masła (można zastąpić olejem)
1 l bulionu z kostki (zamiast bulionu można wlać wodę)
opcjonalnie 1 gruby plaster szynki
250 g łagodnego serka topionego (typu złoty ementaler)
ewentualnie 1/2 szklanki gęstej śmietany
sól
pieprz.
Przygotowanie:
W dużym garnku rozgrzać masło. Pory umyć, białe i jasnozielone części pokroić w plastry i zeszklić na maśle razem z posiekaną cebulą, mieszając od czasu do czasu drewnianą łyżką (ciemnozielone części porów nadają się wyłącznie do wywarów). Po upływie kilku minut zalać pory wrzącym bulionem albo wrzącą wodą, dodać sól i pieprz. Gotować pod przykryciem około 20 min., następnie dodać serek topiony i wymieszać. Gdy serek się całkowicie rozpuści, można wlać śmietanę. Wsypać do zupy pokrojoną w kosteczkę szynkę i zdjąć garnek z ognia. Można podawać posypaną tartym serem lub usmażoną cebulką.