Angielska zupa z brokułów
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
2 szalotki
1 ząbek czosnku
sól
35 dkg brokułów
50 dkg brukselki
2 dkg masła lub margaryny
pieprz
850 ml bulionu
cukier
15 dkg gęstej kwaśnej śmietany.
1 ząbek czosnku
sól
35 dkg brokułów
50 dkg brukselki
2 dkg masła lub margaryny
pieprz
850 ml bulionu
cukier
15 dkg gęstej kwaśnej śmietany.
Przygotowanie:
Czosnek i szalotkę pokroić w małą kostkę. Brukselkę oczyścić, brokuły podzielić na różyczki. W garnku rozgrzać masło, zeszklić na nim czosnek i szalotki. Dodać brokuły oraz brukselkę. Krótko podsmażyć. Podlać bulionem i dusić pod przykryciem ok. 15 min. Zupę zmiksować. Dodać śmietanę, zagotować. Przyprawić solą, czarnym pieprzem i cukrem. Zupę rozlać do miseczek. Można udekorować śmietaną, brokułami lub podawać z grzankami.