Chrupiące skrzydełka z grilla z owocami podawane z dipem pomarańczowo-ananasowym

4 lipca 2014, dodał: Mariola Grzeda
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • 1opakowanie skrzydełek Nasz kurczak
  • 1 pomarańcza
  • 1 puszka ananasów w puszce

Marynata miodowa:

  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżkioleju rzepakowego
  • 1 cytryna
  • 6 łyżek soku ananasowego
  • 1 pomarańcza
  • szczypta chilli
  • otarta skórka z 1cytryny.

Dip pomarańczowo-ananasowy

  • 3krążki ananasa z puszki
  • 1sok z pomarańczy
  • 1łyżeczka cukru brązowego
  • 1sok z limonki
  • kardamon
  • pieprz biały  Kamis do smaku
  • Marynata miodowa: Wyciśnięty sok z cytryny i pomarańczy wlewamy do miseczki, dodajemy pozostałe składniki marynaty i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Skrzydełka układamy na jednorazowej tacy do grilla i polewamy marynatą. Na rozgrzanym grillu stawiamy tacę ze skrzydełkami pieczemy, aż będą chrupiące (około 20 minut). W czasie pieczenia obracamy je i polewamy marynatą. Pod koniec grillowania na skrzydełkach układamy krążki ananasa i grillujemy kilka minut. Pomarańczę dokładnie myjemy następnie kroimy na cząstki grillujemy kilka min z każdej strony.Dip pomarańczowo-ananasowy: Do wysokiego naczynia wkładamy 2 krążki ananasa, dodajemy sok z pomarańczy i cukier. Wszystko dokładnie miksujemy blenderem, doprawiamy do smaku. Jeden krążek ananasa kroimy w drobną kostkę i dodajemy do sosu. Skrzydełka podajemy z grillowanym ananasem, pomarańczą i dipem pomarańczowo- ananasowym.
  • DSC_0169 skrzydełka z ananasem i pomaranczą