Ciastka ponczowe

4 lipca 2014, dodał: Izabela77
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

Ciasto:

– 250 g mąki

– 1 łyżeczka suszonych drożdży

– 80 g cukru

– sól

– 80 g masła

– 1 szklanka mleka

– 2 jajka

Syrop:

– 1 szklanka wody

– 100 g cukru

– skórka z cytryny

– 6 łyżek rumu

Dekoracja:

– 200 ml kremówki

– 1 łyżka cukru pudru

– sezonowe owoce np. truskawki

Przygotowanie:

Masło podgrzewamy z mlekiem do rozpuszczenia i odstawiamy do przestudzenia. Mąką mieszamy z drożdżami, cukrem i szczyptą soli, miksujemy z masłem i mlekiem oraz jajkami. Przykrywamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Przekładamy do natłuszczonych foremek i pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu wyjmujemy z foremek i odstawiamy do ostygnięcia.

Wodę z cukrem i skórką z cytryny gotujemy 5 minut, odstawiamy do ostygnięcia i dolewamy rum. Polewamy wystudzone ciastka syropem.

Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem, dekorujemy nią ciastka wraz z owocami.

file1404463550