Paluszki serowe

11 czerwca 2014, dodał: NaWidelcu
Artykuł zewnętrzny

Składniki

jajko 1 szt
woda 3/4szkl
180 gram masło
1,5 łyżeczki soli
1,5 szklanki mąki
1 szkl startego sera
4 listki bazylii
pieprz
1 łyżeczka oregano

Przygotowanie:

Do niewielkiego rondelka nalewam wodę, dodaję masło oraz sól. Roztapiam. Ogień można zgasić trochę przed zupełnym roztopieniem się masła, ponieważ topi się pod koniec już własnym ciepłem, a skraca nam to czas stygnięcia.
Gdy chociaż trochę ostygnie, dodaję mąkę i dokładnie mieszam. Ponownie podgrzewam. Kiedy ciasto zaczyna odchodzić od rondelka, zdejmuję z ognia. Odstawiam do ostygnięcia.
Do ciasta dodaję jedno jajko i ugniatam. Doprawiam oregano, pieprzem, bazylią, a na końcu dodaję ser żółty.
Ciasto rozwałkowuję na cienkie paluszki i tnę na mniejsze części.
Blachę smaruję tłuszczem. Układam paluszki i piekę w temp. 260 stopni przez 15-20 minut. Należy je pilnować ponieważ każda partia piecze się nieco szybciej. Rumiane i stałe w konsystencji- należy wyjąć i delektować się :) Świetna przekąska!
Porcja na ok. 3 blaszki

file1402498030



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Motyle w obiektywie
Gdzie one latają o tej porze roku? Ja ich w moich okolicach nie spotykam....
Motyle w obiektywie
https://w.fotka.com/024/123/2e6b905b31.jpg https://w.fotka.com/024/123/9ea41a32b6.jpg https://w.fotka.com/024/123/830abd9232.jpg https://w.fotka.com/024/123/38604270b6.jpg https://w.fotka.com/024/123/ebb4908516.jpg Rusałka Kratkowiec - Araschnia levana. Wiosenna szata barwna.
Błąd lekarski?
Nie bardzo wierzę , że coś nie działa bo to taki organizm....
Multicooker: Philipsa czy Redmonda?
Ja nie mam i jakoś żyję ☺