Ażurowe naleśniki – 2 wersje
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- mąka 150gr
- 2 szt jajko
- 250 ml mleko
- 1 garść rukola
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 3 łyżka syrop klonowy
- orzechy laskowe 3 łyżki mielone
- 2 łyżka ketchup
- Ubijam jajka za pomocą trzepaczki, aż będzie jednolitą masą. Potem dodaję mąkę i mieszam dalej do momentu gdy znikną grudki.
- Dodaję tarte orzechy, proszek i mieszam jeszcze raz.
- Na patelni rysuję ciekawe kształty masą naleśnikową.
- Smażę z obu stron na rozgrzanej patelni.
- Wersja I: Każdy naleśnik po zdjęciu z patelni składam na 4 jak serwetkę. Polewam syropek klonowym i posypuję orzechami.
- Wersja I: Układam ładnie rukolę na dole, polewam sosem z ketchupem.
mąka 150gr
2 szt jajko
250 ml mleko
1 garść rukola
1 łyżeczka proszek do pieczenia
3 łyżka syrop klonowy
orzechy laskowe 3mielone
2 łyżka ketchup