Ostry koktajl pomidorowy z pietruszką i krewetką

31 maja 2014, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

Efektowny koktajl, który można podać na przystawkę lub w letnim ogrodzie gościom, aby rozkoszowali się głębią pomidorowego smaku i soczystą krewetką:

pom

 

składniki:

  • 6 pomidorów bez skóry drobno posiekanych
  • pół litra wody mineralnej
  • kostki lodu
  • 2 ząbki czosnku
  • posiekana czerwona cebula
  • tabasco czerwone
  • łodyga selera naciowego posiekana
  • natka pietruszki posiekana
  • sól, pieprz
  • łyżka miodu
  • szczypta kminu rzymskiego
  • posiekana czerwona papryka
  • kilka krewetek
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • papryczka chili

Najpierw przygotowałam krewetki tygrysie, wcześniej rozmrożone i oczyszczone – obsmażyłam je na maśle, z posiekano drobno papryczką chili, ząbkiem czosnku, sól i pieprz.  Odsączyłam je na papierowym ręczniku i nadziałam na patyczek wraz z pomidorkami koktajlowymi.

Całość warzyw zmiksowałam doprawiłam do smaku. Przelałam do szklaneczek a na wierzch każdej szklanki położyłam patyczek z naszymi krewetkami.