Pierś z kurczaka w galarecie
Artykuł zewnętrzny
Smaczna przekąska.
Składniki
1 duża pierś z kurczaka
włoszczyzna bez kapusty
1 opakowanie żelatyny na 2 litry wody
groszek konserwowy
papryka czerwona
natka pietruszki
sól
pieprz
cukier do smaku
sok z cytryny
cytryna do dekoracji
włoszczyzna bez kapusty
1 opakowanie żelatyny na 2 litry wody
groszek konserwowy
papryka czerwona
natka pietruszki
sól
pieprz
cukier do smaku
sok z cytryny
cytryna do dekoracji
Pierś z kurczaka ugotować w 2 litrach wody, razem z włoszczyzną i 1 łyżka przyprawy kucharek. Aby wywar nie był mętny, należy gotować na bardzo małym ogniu.
Gdy piersi są miękkie, wyjąć na talerz, rosół przecedzić. Żelatynę namoczyć w 1 szklance zimnej wody, gdy spęcznieje, dodać do rosołu, doprowadzić do momentu wrzenia, ale nie gotować, przecedzić dwukrotnie przez gazę, doprawić cukrem i sokiem z cytryny i pieprzem.
Dno prostokątnego naczynia wyłożyć pokrojoną marchewkę z rosołu, groszkiem konserwowym, cieniutko pokrojoną papryką, pierś pokroić w plastry, ułożyć na warzywach, zalać tężejącą galaretką. Odstawić w chłodne miejsce, żeby dobrze zastygła.
Pokroić w kwadraty, udekorować plastrami cytryny.