Oryginalne formy do pieczenia bab wielkanocnych!

7 kwietnia 2014, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Lubisz zapach domowego ciasta, kiedy cały dom ogarnia przyjemny, słodki zapach pieczonej baby? Święta wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Coraz częściej o nich myślimy i pomału zabieramy się za przygotowania do świątecznych wypieków, do których zapraszamy razem ze STREFĄ RZECZY ULUBIONYCH.

 

uroda_wielkanoc1

 

Jedno z pierwszych skojarzeń z Wielkanocą to świąteczna babka. Rozwinięcie tematu to dobry przepis. Ale tutaj korzystamy albo ze sprawdzonych rodzinnych przepisów albo szukamy na własną rękę. A do wyboru mamy babki drożdżowe, piaskowe, cytrynowe, marmurkowe i wiele innych. Ale aby upiec pyszną babę potrzebujemy dobrej formy. I nie chodzi tylko o jakość formy, czyli o to z jakich materiałów została wykonana. Liczy się również kształt jaki możemy uzyskać dzięki danej formie. Można oczywiście przygotować babkę w prostej formie z tak zwanym kominem. Ale można również pokusić się o bardziej fantazyjne kształty. Właśnie takie formy ma w swojej ofercie amerykańska firma Nordic Ware, której produkty dostępne są w STREFIE RZECZY ULUBIONYCH. Choć w Polsce marka Nordic Ware nie jest tak popularna, to na świecie jej produkty kupowane są co 4,5 sekundy. Ponad 60 milionów form jest w ciągłym użyciu, więc chyba warto spróbować.

uroda_babki

 

Przegląd rozpoczynamy od klasycznych, prostych form z kominem do babek drożdżowych. Wykonane są z aluminium, średnica 25,5cm, pojemność 3,8l. Do wyboru mamy 3 kolory – zielony, czerwony i żółty.

Kolejna kategoria forem to babki o fantazyjnych kształtach. Są to ciężkie, solidne formy wykonane z kutego aluminium. Materiał ten zapewnia wysoki poziom przewodzenia ciepła, a tym samym równomierne pieczenie. Nieprzywieralna powłoka ułatwia wyjmowanie ciasta oraz czyszczenie formy.

Uwagi od producenta :

– Przed każdym użyciem należy posmarować formę tłuszczem i delikatnie posypać mąką.
– Formę napełnić ciastem do 3/4 wysokości.
– Aby uzyskać idealne odwzorowanie kształtu, należy przed włożeniem do piekarnika stuknąć kilka razy formą z ciastem o blat stołu – ciasto wypełni formę dokładnie, bez pęcherzyków powietrza.
– Nie używać ostrych narzędzi i środków chemicznych – mogą uszkodzić powierzchnię formy.

Do wyboru mamy kilka wzorów babek:

1. Forma HERITAGE – piękne, kręcone plisy

uroda_heritage

2. Forma CHIFFON – wzór w stylu vinatge plus perfekcyjne wykończenie detali

 

uroda_chiffon

3. Forma BAVARIA – kręcone, geometryczne plisy

uroda_bavaria

4. Forma JUBILEE – motyw geometryczny

uroda_jubilee

5. Forma ROSE – po prostu róża

Jak widać można zaszaleć i upiec fantazyjną babkę. Jeśli do tego dodamy mnogość przepisów i naszą inwencję, to pieczenie będzie wielkim sukcesem.