Dietę kekwicką stosuje się jako początkowa faza odchudzania. Jej jadłospis składa się z 90 % z energii pochodzącej z tłuszczu. Menu składa się z pokarmów o łącznej wartości 1000 kalorii. Powinna trwać od 4 do 5 dni, po tym okresie należy zmienić nawyki żywieniowe i zastosować inna bogatszą dietę, ponieważ dieta kekwicka – dość rygorystyczna jest uboga w witaminy i mikroelementy. Poprzez drastyczne ograniczenie węglowodanów oraz białek następuje szybkie spalanie tkanki tłuszczowej (lipoliza), ponieważ to właśnie poprzez przemianę węglowodanów i białek powstaje tkanka tłuszczowa).
Dziennie należy spożyć w sumie 5 posiłków, o wartości 200 kalorii.
oto przykładowy jadłospis:
– 30 gram masła lub orzechów arachidowych
– 60 gram topionego serka lub brie
– 30 gram tuńczyka w sosie własnym lub 30 gram kurczaka grillowanego z 2 łyżeczkami majonezu i ćwiartką awokado
– 2 jajka na twardo z 2 łyżeczkami majonezu
– 75 bitej śmietany bez cukru
– 60 gram tłustego pasztetu
– 60 gram kwaśnej śmietany z 2 łyżkami kawioru
– 2 żółtka na twardo z 1 łyżką majonezu
Utrata wagi następuje bardzo szybko, osoby, kŧórych organizm bardzo szybko reaguje na diety nie powinny z niej korzystać.
Zastosowanie diety kekwickiej pozwoli schudnąć nawet do 3 kg w ciągu 7 dni, organizm pozbywa się toksyn, a składniki mineralne w pożywieniu przyspieszają przemianę materii.