Sałatka z serem pleśniowym i piniolami

23 lutego 2015, dodał: Dorota
Artykuł zewnętrzny

Składniki:
– 5 ziemniaków
– 20 dag rukoli
– 10 das sera pleśniowego typu lazur
– 5 dag orzeszków piniowych
– 6 łyżek oliwy
– łyżka octu balsamicznego
– bazylia, oregano
– cukier
– sól, pieprz

Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Przestudzić, obrać i pociąć w ósemki. Położyć na blaszce do pieczenia i skropić 2 łyżkami oliwy. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. i piec, aż będą rumiane. Orzeszki piniowe uprażyć na suchej patelni. Rukolę umyć, osuszyć i usunąć twarde łodyżki. Ser pleśniowy pokroić w kostkę. Do octu balsamicznego dodać sól i szczyptę cukru, gdy się rozpuści, dorzucić po pół łyżeczki oregano i bazylii oraz pieprz. Stopniowo dolewać oliwę i mieszać, aż powstanie sos aksamitny. Wymieszać rukolę z ziemniakami i serem. Polać sosem, doprawić solą i pieprzem, posypać orzechami piniowymi.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Nietypowa aranżacja biura - jak sąd…
Nietypowa ale praktyczna aranżacja biura może być jak najbardziej. Podoba mi się!
"nocne marki" - dozwolone po 22 :)
Ja bardzo późno chodzę spać, więc zanim zasnę co nie mam z tym...
Depilacja-co najlepsze?
Depilatory laserowe są bardziej precyzyjne niż IPL. Wielu ekspertów uznaje, że jest to najskuteczniejsza...
Torebka duża czy mała?
Małe torebki okazują się być świetnym dodatkiem stylizacyjnym. Dla przykładu mała torebka na łańcuszku...