Ziemniaki z tymiankiem
Artykuł zewnętrzny
Składniki: 1 kg ziemniaków, 4-5 cebul, 10 dag masła, tymianek, 2 łyżki natki pietruszki, pokruszony listek laurowy, szklanka bulionu, sól, pieprz.
Cebulę pokroić na plasterki, zeszklić na maśle (1 łyżka). Pokrojone w plasterki ziemniaki ułóżyć na sicie, przelać wrzątkiem, osączyć. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem. Układać na przemian warstwami ziemniaki i cebulę, przesypująć solą, pieprzem, tymiankiem, listkiem i natką pietruszki. Ostatnią warstwę powinny tworzyć ziemniaki. Całość zalać bulionem, obłożyć plastrami masła, wstawić do nagrzanego piekarnika na około 45 min. Ziemniaki z tymiankiem są zarówno smacznym smacznym dodatkiem do wszelkich mięs pieczonych, jak i pełnowartościowym, samodzielnym daniem.