Makaron z kremowym sosem pomidorowym

21 lutego 2014, dodał: jmwg
Artykuł zewnętrzny

SKŁADNIKI:

320 g makaronu kokardki Mamma Mia

40 ml oliwy z oliwek extra virgin

1 cebula

1 marchewka

200 g zielonego groszku

20 g masła

120 g boczku

250 g pomidorów

Sól

Pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Ten lekki, delikatny makaron to świetna propozycja na wiosnę, gdy będzie go można przygotować używając świeżych, sezonowych produktów. Może być podawany zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Przygotuj garnek o szerokim dnie; podsmaż w nim boczek na 20 ml oliwy. Następnie dodaj groszek i nieco wody.

W innym garnku rozgrzej pozostałą oliwę, dodaj drobno posiekaną cebulę i marchewkę. Podsmaż składniki, mieszając je od czasu do czasu. Następnie dodaj pokrojone w kostkę pomidory, pozostaw sos do momentu gdy się zredukuje i zmiksuj wszystkie składniki blenderem.

Ugotuj makaron w dużej ilości gotującej się, osolonej wody, odsącz i dodaj do garnka, w którym znajduje się groszek. Przez kilka sekund podsmażaj wszystkie składniki.

Dodaj zmiksowany sos do makaronu, dopraw solą i pieprzem ; staranie wymieszaj przed podaniem. Makaron podajemy z niewielką ilością masła.

file1392985573