Domowe wypieki – przepisy na smaczne ciasta

17 listopada 2022, dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

Jeszcze kilka lat temu myślałam, że upieczenia ciasta to istna sztuka i potrzebny jest do tego niemały talent;) Teraz już wiem, że nie jest to nic trudnego, a upieczenie własnoręcznie ciasta daje naprawdę wiele satysfakcji…

Zebrałam dla Was kilka przepisów na różne ciasta.

 

  Ciasto chałwowe                                                                                                      Ciasto chałwowe!

 

 

Biszkopt:   6 jajek, szkl. drobnego cukru do wypieków, cukier waniliowy, płaska łyżeczka proszku do pieczenia, łyżka mąki pszennej, 3 budynie czekoladowe bez cukru (40g każdy).

 

Białka ubić z cukrem na sztywno, dodawać po jednym żółtku. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz sproszkowany budyń. Ciasto przelać do przygotowanej blaszki o wym. 22x33cm. Piec ok.35-40 min w 180st.

 

 

Krem:   2 budynie waniliowe lub karmelowe bez cukru (40g każdy), 3 szkl. mleka, 250g margaryny lub masła, 300g chałwy waniliowej, 50g mlecznej lub gorzkiej czekolady.

2,5 szkl. mleka zagotować. W reszcie rozrobić budynie, wlać na gotujące się mleko. Gotować, aż zgęstnieje. Masło lub margarynę utrzeć na puch, dodawać na przemian po łyżce budyniu i po odrobinie pokruszonej chałwy. Zimne ciasto przekroić. Na pierwszy blat ciasta wyłożyć 2/3 kremu, przykryć drugim ciastem. Na wierzchu rozsmarować resztę kremu. Posypać startą czekoladą. Przechowywać w lodówce.

Autor: z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com

 

Jabłecznik z budyniem Ciasto:

 

  • 4 szklanki mąki pszennej,                                                                                                         
  •   Jabłecznik z budyniem! szklanka cukru,
  • 3 jajka,
  • 250g masła lub margaryny,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
 

Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, jajka oraz posiekane masło. Wszystko połączyć, zagnieść ciasto, podzielić na 2 nierówne części. Większą część rozwałkować na przygotowaną blaszkę o wym. 23x33cm, mniejszą zaś owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnik.

 

Masa jabłkowa:

1 kg jabłek,
2 i 1/2 szklanki mleka,
2 budynie owocowe,
łyżeczka masła,
cukier waniliowy oraz cukier do budyniu.
 
 
Jabłka obrać, pokroić w dość duże plastry i ułożyć na cieście. Posypać je cukrem waniliowym. Budynie ugotować na mleku z cukrem według przepisu na opakowaniu. Dodać do nich masło. Dokładnie wymieszać. Gorącym budyniem zalać jabłka. Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach drugą część ciasta.
Piec ok. 55 min w temp. 170-180st. Zimne ciasto posypać cukrem pudrem.
 
Autor: z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com
 

Ciasto truskawkowe

 
truskawkowe ciasto mamy!
 
 
Biszkopt:
 
5 jajek, szkl. mąki ziemniaczanej, 2 czubate łyżki mąki pszennej, łyżeczka proszku do pieczenia, szkl. drobnego cukru do wypieków.

Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku. Mąki przesiać wraz z proszkiem przez sito. Stopniowo dodawać do białek. Dokładnie wymieszać szpatułką. Wylać na przygotowaną blaszkę o wym. 25×36 cm. Piec ok. 25 min w temp. 175st. Ostudzić i przekroić na pół.

Krem truskawkowy:

300g masła lub margaryny, 500g truskawek, 1i1/4 szkl. cukru. Masło utrzeć ze szkl. cukru na biały puch (ucierać ok. 15 min).

Truskawki rozgnieść widelcem i dobrze odsączyć na sicie. Zasypać cukrem, wymieszać i bardzo powoli dodawać do kremu, by masa się nie zważyła. Kremem przełożyć ciasto.

Wierzch:

500g truskawek, 2 galaretki truskawkowe. Owoce umyć, przepołowić i rozłożyć na wierzchu ciasta. Galaretkę rozpuścić w 3 szkl. gorącej wody. Tężejącą galaretką zalać owoce. Schładzać najlepiej całą noc.

 
Autor: z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com
 

Ciasto ucierane z truskawkami

 
 
1
  • 25 dag cukru
  • 35 dag mąki
  • 50 dag truskawek
  • 4 jaja
  • 3/4 kostki masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masło utrzeć z cukrem i jajkami. Dokładnie wymieszać. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.Ponownie wymieszać. Truskawki odszypułkować i przekroić na pół. Obsypać je lekko bułką tartą. Ciasto wyłożyć na blaszkę tradycyjną wysmarowaną wcześniej masłem i bułką tartą. Na ciasto ułożyć połówki truskawek lekko wciskając. Piec w 180 stopniach ok 30 min.

 
 
 
Ciasto ucierane  z majonezem
                                                                                                                                                      2

Na ciasto:

  • 4 jajka,
  • niecała szklanka cukru,
  • szklanka majonezu bądź mały słoiczek (tutaj lekki majonez kętrzyński),
  • 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • olejek śmietankowy,
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania: Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy majonez, olejek śmietankowy, mąkę i  proszek do pieczenia. Ubijamy białka, a następnie ubitą pianę delikatnie dodajemy do ciasta, mieszamy delikatnie. Przekładamy masę do przygotowanej (wysmarowanej tłuszczem) formy  i pieczemy około 50 minut w piekarniku w temp. do 160 stopni. Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Kilka przepisów na pyszne babeczki

Muffiny z kremem jogurtowym

3

 

 

Babeczki (18-19 szt)

  • 350 g mąki
  • 1 jajko
  • 125 ml oleju rzepakowego
  • 1 szklanka mleka
  • 130 g cukru
  • 1 paczuszka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • opcjonalnie 3 łyżki kakao

Krem

  • 250 ml śmietany 30%
  • 350 g jogurtu greckiego
  • 4-5 łyżek cukru pudru
  • żelatyna (ok 10 g)
1. Do suchych składników dodajemy mokre. Ciasto możemy miksować (babeczki są wtedy bardziej gumowe) lub mieszać łyżką, wtedy ciasto jest bardziej puszyste. Przekładamy ciasto do formy na muffiny lub do papilotek (ciasto jest nieco klejące wiec możemy sobie pomóc drugą łyżką).
Pieczemy w 180 stopniach przez około 20 min. Trzeba sprawdzać, kiedy ciasto będzie dobre.
2. Przygotowujemy krem. Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy żelatynę. Dodajemy jogurt grecki i mieszamy łyżką. Gotowym kremem dekorujemy muffiny. Możemy włożyć na 1-2 godziny do lodówki, aby schłodzić krem.
 

Muffinki czekoladowe  z orzechami

 
 
 
 
4
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jaja
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,7 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki soku bananowego
  • 0,5 czekolady
  • 3 łyżki orzechów laskowych posiekanych
  • 1 łyżeczka kakao
  • 5 dag margaryny

Mieszamy ze sobą w miseczce mąkę, cukier, proszek do pieczenia, posiekane orzechy laskowe i kakao. W drugiej miseczce mieszamy ze sobą mleko, sok bananowy, jajka, rozpuszczoną i posiekaną margarynę. Sypkie składniki mieszamy z mokrymi. Po wymieszaniu dodajemy pokruszoną czekoladę. Ciasto przekładamy do formy na muffiny wyłożoną papilotkami. Pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni.

 

Babeczki z kremem śmietankowym i malinami

 

 

Babeczki:
                                                                                                                                Babeczki z kremem śm. i malinami!
2 szklanki mąki pszennej,
180g masła lub margaryny,
1/2 szklanki cukru pudru,
2/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
łyżeczka kandyzowanej skórki z cytryny (użyłam Gold Pack),
2 żółtka,
łyżka śmietany 12%.

Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać masło oraz śmietanę i żółtka. Posiekać. Dodać drobno posiekaną skórkę z cytryny, zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię i włożyć na 30minut do lodówki. Następnie wylepić dno 20 foremek na babeczki. Nakłuć widelcem i piec około 15minut w temp. 180st. Ostudzić. Krem: 420ml mleka, budyń śmietankowy (50g), 3 łyżki cukru, 120g masła lub margaryny, 200ml śmietanki 30%, 2 łyżki cukru pudru, świeże maliny. 400ml mleka zagotować wraz z cukrem. W reszcie rozrobić budyń. Wlać na gotujące się mleko, mieszać aż zgęstnieje. Przykryć folią spożywczą i ostudzić. Masło utrzeć na biały puch, dodawać po łyżce budyniu. Śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Dodać do masy, krótko zmiksować. Babeczki napełnić kremem, udekorować malinami i miętą.

 
Autor: z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com
 

Jagodowe muffinki z kremem

 
 
Jagodowe muffinki!
 
 
Składniki:
 
200g mąki pszennej, 175g cukru pudru, 2 jajka, łyżeczka proszku do pieczenia, 150ml gazowanej wody o smaku owoce leśne, łyżeczka ekstraktu z wanilii, 1/2 szklanki jagód, 100g margaryny.

Margarynę stopić, przestudzić. Dodać rozkłócone jajka, ekstrakt z wanilii wodę gazowaną, wymieszać. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder. Delikatnie połączyć suche i mokre składniki. Dodać jagody, krótko wymieszać. Foremkę na muffinki wyłożyć papilotkami, do 3/4 wysokości nałożyć ciasto. Piec ok. 25min w temp. 200st. Ostudzić.

Krem jagodowy: 150ml śmietanki 30%, łyżka cukru pudru, 100g serka mascarpone, 1/2 szklanki jagód.

 
Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Dodać serek mascarpone i jagody. Zmiksować blenderem na gładką masę. Przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować muffinki. Przybrać jagodami i miętą.
 
Autor: z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com
 

Babeczki z rabarbarem napełnione masą budyniową

 
babeczki z rabarb. i bud 2!!
 
 
 
Ciasto:
 
55g  masła lub margaryny,
jajko,
120g cukru drobnego do wypieków,
bardzo czubata szkl. mąki pszennej,
180 ml śmietany 18%,
łyżeczka ekstraktu waniliowego,
łyżeczka proszku do pieczenia,
łyżeczka sody oczyszczonej,
2 duże łodygi rabarbaru.
 
 
Margarynę utrzeć z cukrem na biały puch, dodać jajko. Następnie powoli dodać śmietanę i ekstrakt z wanilii. Wsypać przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia oraz sodą oczyszczoną. Na sam koniec wmieszać pokrojony w kosteczkę rabarbar.
Foremki na babeczki (12 szt) napełnić ciastem do 3/4 wys. Piec ok. 20-25 min w temp. 180st. Ostudzić.
Odkroić górną część każdej babeczki.
 
 
Budyń:
 
300 ml mleka,
3 żółtka,
3 op. cukru waniliowego (po16g),
4 łyżki mąki pszennej,
3 łyżki mąki ziemniaczanej.
 
 
1/4 szkl. mleka utrzeć z mąkami, cukrem i żółtkami. Resztę mleka zagotować, zdjąć z ognia. Wlać mleko z mąką, dokładnie wymieszać, zagotować i gotować ok. 1 min. Ostudzić.
Masą napełnić babeczki, przykryć odciętą częścią i oprószyć cukrem pudrem.
 
Autor: z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com
 
 

Muffiny z konfiturą pomarańczową

 

 
5
 
 

Na ciasto:                                                                                                             

  • 2 jaja,
  • 160 ml mleka,
  • 75 g roztopionego masła,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (ewentualnie cukier waniliowy),
  • 225 g mąki pszennej,
  • 90 g drobnego cukru,
  • 1 łyżka proszku do pieczenia.

Konfitura pomarańczowa, czekolada i 2 łyżki śmietany kremówki. Wymieszać jajka, mleko, masło. Dodać mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Wyłożyć foremki do połowy wysokości. Piec w temperaturze 190 st. przez 20-25 min. Po lekkim ostudzeniu tylko do nadziewania wydrążyć rowek w każdej babeczce i nałożyć konfiturę. Polać czekoladą rozpuszczoną ze śmietaną.

Teraz zbiór przepisów na ciasta z kremem

Kremówki na biszkopcie   Biszkopt:                                                                                                              Kremówki!

  • 4 jajka,
  • budyń śmietankowy (40g),
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 4 łyżki cukru,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dosypywać cukier. Dodawać kolejno żółtka. Mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia oraz proszkiem budyniowym. Dodać do ubitych białek, delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do przygotowanej blaszki o wym. 23x33cm. Piec około 30minut w temp. 180st. Przestudzić i przekroić na dwie równe części. Krem: 

  • 1 litr mleka 3,2%,
  • 200g masła,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 2 żółtka,
  • 5 czubatych łyżek mąki pszennej,
  • 5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej,
  • budyń śmietankowy,
  • kilka kropel aromatu śmietankowego,
  • sok z cytryny.

3/4 litra mleka zagotować wraz z cukrem. W reszcie mleka rozrobić mąki, budyń oraz żółtka na jednolitą masę. Wlać na gotujące się mleko. Stale mieszając, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego przestygnięcia.

Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce masy budyniowej. Na koniec dodać kilka kropel aromatu śmietankowego.
Ciasto nasączyć sokiem z jednej cytryny zmieszanym z 1/3 szklanki wody. Przełożyć kremem.
Ciasto wstawić do lodówki.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
 
Autor: z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com
 

Karpatka

 
                                                                                                                  Karpatka!
Ciasto parzone:
 
szklanka wody, szklanka mąki pszennej, 5 jajek, 125g masła lub margaryny, szczypta soli.
 
Wodę, margarynę oraz szczyptę soli zagotować. Cały czas mieszając wsypać przesianą mąkę. Bardzo dokładnie wymieszać i odstawić, by przestygło.
Gdy ciasto całkowicie ostygnie wbijać kolejno po jednym jajku, całość dokładnie utrzeć, by powstało gładkie ciasto bez żadnych grudek.
Podzielić na 2 części.
Wylepić dwie przygotowane formy o wym. 25x36cm.
Każdy placek piec ok. 20 min w temp. 200st. Ostudzić.

Krem: 250g masła, 2 budynie waniliowe (po 40g każdy), 1/2 l mleka, szklanka cukru pudru, laska wanilii (można zastąpić cukrem waniliowym).

 
W 1/2 szkl. mleka rozrobić budynie, resztę mleka zagotować wraz z nasionami z laski wanilii. Na gotujące się mleko wlać rozrobione budynie. Gotować ok. 1 min, aż masa zgęstnieje, ostudzić.
Masło utrzeć na puch, pod koniec dodając cukier puder. Ucierać, aż masa stanie się biała i puszysta, ok. 10min.
Następnie, stale ucierając, dodawać po łyżce zimnego budyniu.
Kremem przełożyć ostudzone blaty ciasta.
Przed podaniem oprószyć wierzch ciasta cukrem pudrem.
 
Autor: z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com
 

Ciasto z masą chałwowo-bananową

 
 
 
6

 

Składniki na biszkopt ciemny: 6 jajek 1 szklanka cukru kryształu 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki mąki pszennej 2-3 łyżeczki kakao

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Następnie dodać make zmieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu kakao i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia wyłożoną papierem. Piec w temperaturze 160 – 180 stopni około 30-40 minut. Po wystudzeniu ciasto starać się przekroić na 3 części ( z tym, że ta na wierzch może być cieniutka, bo ciasto będzie kruszone).

Masa bananowa:

400 g serka waniliowego 4 dojrzałe banany 5 łyżek mleka 2 łyżki żelatyny Mleko wlać do rondelka i podgrzać, następnie dodać żelatynę i lekko podgotować, aż żelatyna się rozpuści. Odstawić, żeby troszkę przestygło. Banany obrać i dokładnie rozgnieść widelcem. Do miseczki wyłożyć serek waniliowy i dodać banany, wymieszać. Na końcu dodać ostudzoną żelatynę i jeszcze raz wymieszać, wyłożyć na ciasto i przykryć następnym ciastem.

Masa chałwowa:

150g chałwy ( u mnie kakaowo – waniliowa) 400 ml śmietany kremówki 30% 5 łyżek mleka 2 łyżki żelatyny 1 opakowanie śmietan fix Żelatynę rozpuszczamy w mleku tak jak powyżej. Śmietanę kremówkę ubijamy, dodajemy śmietan fix i rozkruszoną chałwę. Na koniec żelatynę, wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy na placek. Po wyłożeniu na masę chałwową kruszymy ostatnią najcieńszą część biszkopta. Wkładamy na około 2 godziny do lodówki.

 

Pawlova z truskawkami i jagodami

 
 
 
7
 
Składniki:    
 
4 szt zimne białka, 25 dkg cukier drobny, 1 łyżeczka ocet, 1 łyżeczka mąka ziemniaczana, 400 ml kremówka, 2 łyżeczki żelatyna, truskawki świeże, jagody
 
 
Przygotowanie:
 
Beza: białka ubić na sztywno z szczyptą soli.Dodawać po łyżce cukru i cały czas ubijać do momentu kiedy cukier się rozpuści, a białka będą białe, lśniące i bardzo sztywne. Pod koniec ubijania dodać ocet i mąkę ziemniaczaną.Na papierze do pieczenia odrysować koło o średnicy około 30 cm i rozłożyć białka wyrównując boki. Włożyć do piekarnika nagrzanego z termoobiegiem do 160 st na 5 min i po tym czasie zmniejszyć na 90st na 1godz 45 min. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić bezę do całkowitego wystudzenia piekarnika.Bita śmietana;zimną kremówkę ubić na sztywno dodać letnią żelatynę rozpuszczoną w 1/4 szkl wody i jeszcze chwilkę miksować.Zimną bezę przełożyć na talerz spodem do góry. Rozłożyć bitą śmietanę.Nie dodajemy cukru pudru do śmietany, beza jest już bardzo słodka.Na bitej śmietanie rozłożyć umyte,odszypułkowane truskawki i jagody.Podajemy najlepiej zaraz po przygotowaniu.
 
 

Ciasto ze słonecznikiem i karmelem

 
Biszkopt:
 

ciasto ze słonecznikiem! 5 jajek, szklanka drobnego cukru do wypieków, szklanka mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao, budyń śmietankowy (40g).

 
 
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodawać po 1 żółtku. Mąkę przesiać wraz z proszkiem, dodać do ubitych białek. Delikatnie wymieszać szpatułką. Dodać kakao i budyń, połączyć.
Ciasto przelać na przygotowaną blaszkę o wym. 25x36cm.
Piec 30 min w temp. 180st.
Ostudzić i przekroić na dwie części.
 
 
Krem:
 
1/2 l śmietany 30%,
5 łyżek cukru pudru,
2 śmietan-fixy,
Śnieżka.
 
Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder oraz Śnieżkę, na koniec dodać śmietan- fixy.
Kremem przełożyć ciasto. Schłodzić.
 
 
Wierzch:
 
puszka gotowanego mleka skondensowanego,
125 g masła lub margaryny,
cukier waniliowy,
200 g łuskanego słonecznika (użyłam Kresto),
2 łyżki cukru,
5 łyżek mleka.
 
 
Na cieście rozsmarować gotowane mleko skondensowane.
Słonecznik podprażyć na suchej patelni, przesypać do miseczki. Na patelni rozpuścić masło, dodać cukry i mleko. Dodać uprażony słonecznik, całość chwilę smażyć.
Ciepłą masę wyłożyć na ciasto. Schłodzić.
 
Autor:  z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com
 
Nieziemskie serniki…
 

Sernik „Malinowy król”                                                                                                                 8

Składniki:
 
250 g świeżych malin 1 kg serka z prawdziwą wanilią 300 g kruchych ciastek 1 opakowanie żelatyny 4 łyżeczki Konfitury z malin 2 galaretki malinowe kolorowa posypka 550 ml wrzątku
 
Przygotowanie: Na dnie okrągłej tortownicy z odpinanym dnem układamy z ciastek równą warstwę.  Do miski przekładamy serek waniliowy, dodajemy malinową konfiturę i rozpuszczoną w 1/4 szklanki wrzątku żelatynę. Miksujemy łącząc dokładnie wszystkie składniki. Powstałą masę przelewamy na ciastka. Na wierzchu serka układamy maliny – ja układałam na około, ale równie dobrze można je fantazyjnie rozrzucić. ;) Ciasto wstawiamy do lodówki na 3 godzinki. Po dwóch godzinach od wstawienia ciasta do lodówki, obie galaretki rozpuszczamy w 0,5 litra wrzątku i pozostawiamy do ostygnięcia. Po trzech godzinach wyciągamy sernik, wolnym strumieniem przelewamy ostudzoną galaretkę i wstawiamy na kolejne dwie godziny do chłodni.

Sernik Crème brûlée 9

 

320 g. ciasteczek pełnoziarnistych bardzo drobno kruszymy i mieszamy z 120 g. miękkiego masła do uzyskania efektu mokrego piasku. Najlepiej zmielić składniki w malakserze. Wyłożoną papierem do pieczenia formę wykładamy dokładnie uzyskaną masą, zarówno spód jak i boki blachy, odstawiamy do schłodzenia w lodówce.   Laskę wanilii rozcinamy wzdłuż i nożem usuwamy z niej ziarenka.

 

Do rondelka wlewamy 250 ml. śmietanki kremówki 36 %, dodajemy nasionka wraz ze skórką wanilii i doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy śmietankę i czekamy aż wystygnie wyławiając wcześniej wanilię. 4 żółtka o temperaturze pokojowej ucieramy z 50 g. cukru i zalewamy stopniowo doprowadzoną do temperatury pokojowej śmietanką.   Do dwukrotnie zmielonego 750 g. twarogu(lub twarogu do serników) w temperaturze pokojowej dodajemy 100 g. cukru. Po połączeniu składników dolewamy masę śmietankowo-jajeczną.

 

Po zmiksowaniu dolewamy porcjami białko, nie przerywając mieszania.Masę wylewamy na ciasteczkowy spód i wstawiamy do rozgrzanego do temp. 170 C piekarnika na około 80 – 90 minut.  Po upieczeniu sernik zostawiamy na godzinę w uchylonym piekarniku, przekładamy do zupełnego ostudzenia na blat i wstawiamy na noc do lodówki. Przed podaniem oprószamy ciasto równą warstwą cukru  i karmelizujemy palnikiem lub w piekarniku na funkcji grill do uzyskania crème brûlée :-)

 

 

Sernik na zimno z Danio z truskawkami

10

 

 

  • 2 szt Serek waniliowy Danio,
  • 10 dkg margaryna,
  • 2 łyżki żelatyna,
  • 1 łyżeczka cukier waniliowy,
  • 2 szt jajka mniejsze,
  • 0,5 szkl cukier,
  • DRUGA WARSTWA,
  • 250 ml kremówka,
  • 300 ml woda,
  • 1 SZT galaretka brzoskwiniowa,
  • 30 dkg truskawki świeże,
  • trzecia warstwa,
  • 1 szt galaretka truskawkowa,
  • bita śmietana,
  • 150 ml kremówka,
  • 1 łyżka cukier puder,
  • 1 szt śmietan fix

1 warstwa- Utrzeć margarynę z cukrami ,dodać po jednym jajku cały czas ucierając.Do utartej masy dodawać po łyżce serki homogenizowane i ucierać. Na końcu dodać rozpuszczoną w ciepłej wodzie żelatynę . Masę wylać do tortownicy o średnicy 27 cm i i schłodzić. 2 warstwa- ubić kremówkę na sztywno i połączyć z tężejącą galaretką brzoskwiniową przygotowaną w 0,3 l wody,wylać na pierwszą warstwę poukładać truskawki i ponownie schłodzić. 3 warstwa – galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu i tężejącą wylać na drugą warstwę. włożyć do lodówki do całkowitego stężenia. Bita śmietana ;ubić zimną kremówkę na sztywno ,dodać 1 łyżkę cukru pudru ,śmietan fix i chwilkę jeszcze zmiksować. Sernik po stężeniu udekorować bitą śmietaną za pomocą szprycy.

 

Sernik z żurawiną i musem malinowym

Spód:

 

  • 170g ciasteczek typu digestive,
  • 4-5 łyżek masła.

Ciastka zmielić na pył w blenderze. Masło stopić, dodać do ciastek, krótko zmiksować. Masę wyłożyć na dno tortownicy o śr. 24cm, delikatnie docisnąć. Schłodzić.

 

Masa serowa:

 

500g biaSernik z malinami i adw!łego sera, 500g mascarpone

  •          4 jajka,
  •          żółtko,
  •          szklanka cukru,
  •          budyń waniliowy,
  •          1/2 szklanki suszonej żurawiny,
  •          100g białej czekolady,
  •          4 łyżki śmietanki 30%,
  •          50g malin,
  •          kilka łyżek likieru jajecznego.
 
 
Biały ser zmielić, dodać serek mascarpone, jajka oraz żółtko, zmiksować. Następnie dodać cukier, sproszkowany budyń oraz śmietankę i ponownie zmiksować do połączenia się składników. Na koniec dodać żurawinę oraz posiekaną białą czekoladę. Wymieszać.

 

Masę wyłożyć na przygotowany spód.Maliny przetrzeć przez sito, powstały mus kłaść łyżeczką na wierzch sernika. Przy pomocy wykałaczki zrobić esy-floresy.Piec 10minut w temp. 180st, następnie 60min w temp. 150-160st.
Ostudzić w uchylonym piekarniku, następnie wstawić sernik do lodówki.
W wersji dla dorosłych podawać polane odrobiną likieru jajecznego.
 
Autor: z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com
 

 

Czekoladowy sernik na zimno z malinami

 
 
Sernik czekoladowy z malinami!!
 
Spód:
 

180g biszkoptów, 100g masła, 3 łyżki likieru z malin.

 
 
Biszkopty połamać na kawałki, zmielić w blenderze. Dodać stopione masło oraz likier malinowy, krótko zmielić. Masę wyłożyć na dno tortownicy o śr. 24 cm. Schłodzić.
 
 
Masa serowa:
 
1/2 kg półtłustego twarogu,
200g gorzkiej czekolady,
400g śmietanki 30%,
2 łyżki żelatyny,
3 łyżki kakao,
100g cukru pudru,
3 łyżki likieru malinowego,
1/2 kg malin.
 
 
Ser zmielić, utrzeć z cukrem pudrem i likierem. Czekoladę połamać na kawałki, połączyć ze śmietanką, podgrzać, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Ostudzić, po czym mocno schłodzić.
Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody, odstawić, by napęczniało. Następnie podgrzewając, rozpuścić i przestudzić. Do sera dodać kakao i żelatynę. Dokładnie utrzeć. Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Dodać do masy serowej. Na koniec dodać maliny, dokładnie wymieszać i wyłożyć na przygotowany spód.
Wstawić do lodówki na około 3 godziny.
 
 
Wierzch:
 
200g kremu czekoladowego, np. Nutella,
1 opakowanie delicji z nadzieniem o smaku malinowym,
3 łyżki likieru z malin,
200g malin.
 
 
Krem czekoladowy zmieszać z likierem, rozsmarować na masie serowej. Następnie, ciasno ułożyć delicje. Wierzch posypać świeżymi malinami.
Ciasto przechowywać w lodówce.
 
Autor: z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com
 

Sernik czekoladowo-orzechowy z mlekiem w  proszku

 
Sernik z orz.laskowymi!
 
 
Spód:
 
220g herbatników w polewie czekoladowej,
100g masła,
3 łyżki zmielonych orzechów laskowych (użyłam BackMit).
 
 
Herbatniki połamać na kawałki i przy użyciu blendera zmielić na pył. Wymieszać z orzechami laskowymi oraz stopionym masłem. Wyłożyć na dno tortownicy o śr. 27cm. Schłodzić.
 
 
Masa serowa:
 
1,3 kg twarogu,
szklanka gęstego jogurtu naturalnego,
2 szklanki mleka w proszku,
2/3 szklanki śmietanki 30%,
3 jajka,
szklanka cukru,
2/3 szklanki kremu czekoladowego.
 
 
Twaróg zmielić, utrzeć z cukrem. Kolejno wbijać jajka. Dodać jogurt naturalny oraz mleko w proszku i krem czekoladowy. Dokładnie utrzeć. Mieszając, powoli wlewać śmietankę. Dokładnie wymieszać i przelać na przygotowany spód.
Piec ok. 60minut w temp. 160st.
Ostudzić w uchylonym piekarniku, następnie wstawić sernik do lodówki.
 
 
Krem:
 
1/2 szklanki mleka w proszku,
3/4 szklanki zmielonych orzechów laskowych (BackMit),
5 łyżeczek cukru pudru,
25g masła,
7 łyżek śmietanki 30%.
 
 
Miękkie masło utrzeć ze zmielonymi orzechami oraz cukrem pudrem. Następnie, stale ucierając, powoli wlewać śmietankę. Krem rozsmarować na wierzchu sernika.
Przechowywać w lodówce.
 
Autor: z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com
 
 
Pyszne ciasta z owocami
 
Tarta truskawkowa z kremem
 
 
 
 
Składniki na ciasto: 
 
30 dag mąki 20 dag masła 10 dag cukru pudru 1 jajko
 
 
Składniki na krem: 2 budynie śmietankowe 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 kostki masła 1,5 szklanki mleka rum- do smaku
 
Na wierzch ciasta: truskawki
 
 
Wykonanie: Z mąki, masła, cukru i jajka zagnieść ciasto i schłodzić je w lodówce. Mleko zagotować z budyniem i schłodzić. Utrzeć masło, cukier, budyń i rum na masę. Ciasto rozwałkować, przełożyć do natłuszczonej formy, nakłuć widelcem i upiec. Na schłodzone ciasto wyłożyć krem i truskawki.
 
 

Letnia tarta z owocami

 
file1342714410
 

Do miski włożyć mąkę, cukier puder, żółtka, śmietanę, margarynę i wszystko razem zagnieć. Ciastem wyłożyć na grubość 1 cm wysmarowaną margaryną i posypaną mąką formę do tarty.Ciasto nakłuć widelcem. Formę z ciastem włożyć na 30 minut do lodówki.Po tym czasie wstawić do nagrzanego do 200 st.C piekarnika na 15 min.Po upieczeniu odłożyć do wystudzenia.Krem;Z mleka ,cukru waniliowego i budyniu ugotować budyń ostudzić przykrywając folią żeby nie powstał nam kożuch.Margarynę utrzeć z cukrem pudrem do białości, dodawać porcjami zimny budyń cały czas energicznie ucierając.Krem wyłożyć na tartę ,boki udekorować za pomocą szprycy i ułożyć owoce .

Delicja serowo-jabłkowa

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 3/4 szklanki cukru pudru,
  • 4 żółtka,
  • 250g masła lub margaryny,
  • łyżeczka proszku do pieczenia
 
 
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem. Dodać żółtka, połączyć nożem. Dodać posiekane masło, zagnieść gładkie, kruche ciasto. Zawinąć w folię aluminiową i włożyć na godz. do lodówki. Ciasto podzielić na 2 części. Każdą część ułożyć w natłuszczonej blasze o wym. 25x36cm, nakłuć widelcem, piec ok. 15 min w temp. 175 st. Ostudzić.
 
 

Masa jabłkowa:

 
  • 3/4 kg jabłek,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1/4 szklanki wody,
  • 1/2 łyżki żelatyny.
 
 
Jabłka obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać cukier, smażyć, czasem mieszając. Na koniec dodać żelatynę rozpuszczoną w 1/4 szklanki wody, dobrze wymieszać. Masę wyłożyć na 1 placek, przykryć drugim i rozsmarować na nim masę serową. Odstawić od ostygnięcia.
 
 
Masa serowa:
 
  • 1/2 kg półtłustego twarogu,
  • 4 jajka,
  • 100 g masła lub margaryny,
  • 150g cukru pudru,
  • 4 łyżki mleka,
  • budyń waniliowy.
 
 

Ser zemleć. Utrzeć z margaryną, jajkami i cukrem pudrem na gładką masę. Przełożyć do garnka, stale mieszając, zagotować. Budyń wymieszać z mlekiem i zagotować z masą serową. Ciepłą masę wyłożyć na ciasto, całkowicie ostudzić.

 
 
Pianka:
 
4 białka,
1/2 szklanki cukru,
galaretka truskawkowa,
starta czekolada do dekoracji.
 
 
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Galaretkę rozpuścić w niepełnej szklance gorącej wody, ostudzić i dodać do białek. Krótko zmiksować. Piankę wylać na ciasto. Wstawić do lodówki, ostudzić i posypać startą czekoladą.
 
 

Autor:  z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com

 
 
Serowa tarta z malinami
 
Ciasto:
 
  • 200 g maślanych herbatników,
  • 100g gorzkiej czekolady,
  • 2 łyżki masła lub margaryny.
 
 
Czekoladę połamać na kawałki i wraz z margaryną stopić. Herbatniki pokruszyć za pomocą blendera na pył. Dokładnie wymieszać ze stopioną czekoladą. Wyłożyć na dno i boki formy do tarty o śr. 21 cm. Schłodzić.
 
 
Nadzienie:
 
  • 500 g półtłustego twarogu,
  • 200 g kwaśnej śmietany,
  • 100 g cukru pudru,
  • cukier waniliowy,
  • łyżeczka esencji waniliowej.
 
 
Twaróg zmielić, utrzeć ze śmietaną i cukrami na gładką masę. Dodać esencję waniliową, wymieszać. Masę wyłożyć na schłodzony spód. Wstawić ponownie do lodówki.
 
Dodatkowo:
 
500 g świeżych malin.
 
 
Na wierzchu ciasta rozłożyć maliny. Tartę przechowywać w lodówce.
 
Autor:  z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com
 
Na koniec drożdżowe słodkości…
Drożdżówka na oleju rzepakowym
 
Składniki:
 
  • 1 kg mąki pszennej,
  • 2 szklanki mleka,
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego Rapso,
  • 5 jajek,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 100g świeżych drożdży,
  • cukier waniliowy,
  • dowolne owoce.
 
 
Przygotowanie
Mąkę przesiać, dodać cukier oraz cukier waniliowy, wymieszać. Wbić jajka, wlać mleko oraz olej, na koniec wkruszyć drożdże. Ciasto dokładnie wymieszać, zagnieść, uformować kulę. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
Po godzinie ciasto ponownie zagnieść i wyłożyć na przygotowaną blaszkę o wym. 37x42cm. Na wierzchu rozłożyć dowolne owoce, u mnie wypestkowane wiśnie.
Piec ok. 40-50 minut w temp. 180st. Podawać oprószone cukrem pudrem.
 
 
 
Autor:  z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com
 

 

Rogaliki półfrancuskie z jabłkami

 

Ciasto:

  • 50g świeżych drożdży,
  • 4 szklanki mąki pszennej,
  •  szklanka śmietany 18%,
  • 200g masła,
  • 2 żółtka,
  • czubata łyżka cukru pudru trzcinowego Diamant,
  • szczypta soli.
Śmietanę rozmieszać dokładnie z drożdżami.
Mąkę przesiać, dodać masło, posiekać nożem. Dodać śmietanę, żółtka, cukier puder oraz sól. Wyrobić krótko gładkie ciasto.
Podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkować na kształt koła o grubości około 5 mm i pokroić na 8 równych trójkątów.
 
Nadzienie:
  • 5 jabłek,
  • 50g masła,
  • 3 łyżki cukru pudru trzcinowego Diamant,
  • jajko,
  • brązowy cukier do posypania

Masło stopić, posmarować nim trójkąty ciasta. Jabłka obrać ze skórki, pokroić w kostkę, zmieszać z cukrem. Dusić około 10 minut na małym ogniu. Nakładać farsz na trójkąty ciasta. Zwijać do środka formując rogale. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać brązowym cukrem. Piec około 25-30 minut w temp. 190st. Autor z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com

 
 
Drożdżowe z serem i jagodami
 
Ciasto:
 
3 i 1/3 szklanki mąki pszennej,
50g świeżych drożdży,
1/2 szklanki cukru,
150g masła lub margaryny,
4 żółtka,
łyżka cukru waniliowego,
szklanka mleka,
szczypta soli,

skórka starta z 1 cytryny.

 
 
 
Drożdże utrzeć z łyżeczką cukru. Zalać ciepłym mlekiem, dodać 3 łyżki mąki, wymieszać i odstawić na 15minut, by drożdże zaczęły pracować. Resztę mąki przesiać, dodać wyrośnięty zaczyn oraz żółtka utarte z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać szczyptę soli oraz skórkę startą z cytryny. Wyrobić. Na sam koniec dodać stopione, przestudzone masło. Zagnieść gładkie ciasto. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
 
 
Masa serowa:
 
600g twarogu,
3 duże jajka,

250g serka mascarpone,

 
1/2 szklanki cukru pudru,
2 łyżki budyniu waniliowego,
1/2 laski wanilii,
600g jagód.
 
 
Twaróg zmielić, zmiksować z serkiem mascarpone i żółtkami. Dodać cukier puder, sproszkowany budyń oraz nasiona wanilii. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy, delikatnie wymieszać. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wym. 30x40cm i wyłożyć na przygotowaną blaszkę. Na cieście rozsmarować masę serową, posypać jagodami (mrożone rozmrozić i odsączyć). piec około 40-45minw temp. 170-180st.
 
Autor: z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com
 
 

Kołacz z czereśniami

 
 
 
 
Składniki:
 

20 g świeżych drożdży, 350 g mąki pszennej,

130 ml mleka, 15 łyżek cukru,

150 g masła lub margaryny, 1 kg świeżych czereśni, cukier waniliowy, 2 łyżki bułki tartej, jajko.

 

Przygotowanie

 
Do ciepłego mleka dodać pokruszone drożdże, 25 dag mąki i 5 łyżek cukru. Wymieszać, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 15 min.
Do zaczynu dodać jajko i 3 łyżki margaryny. Zagnieść ciasto, uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na pół godz.
Czereśnie wypestkować i osączyć na sicie. Ciastem wylepić dno przygotowanej formy o wym. 23x33cm, odstawić na kolejne 15 min. Następnie posypać bułką tartą i ułożyć odsączone czereśnie.
Z pozostałych składników palcami zagnieść kruszonkę. Posypać wierzch ciasta. Piec ok. 40 min w temp. 180st. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
 
Autor: z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com
 
 
 
 

zobacz również:

Najlepsze domowe wypieki – przepisy

Wspaniałe serniki – przepisy

Kawowe i czekoladowe desery – przepisy na smakołyki do kawy

Tarty wytrawne i na słodko – różne przepisy