Kruche ciasteczka walentynkowe
Składniki:
1 1/4 szklanki mąki uniwersalnej
1/2 szklanki cukru
2 1/2 łyżki niesłodzonego kakao
1/4 łyżeczki soli
1/2 szklanki masła, pokrojonego w małą kostkę
1 łyżka czerwonego barwnika spożywczego (ja miałam w płynie)
2-3 łyżki wody
ulubiona posypka
Przygotowanie:
Włącz piekarnik i ustaw go na 160 °C. W misce miksera wyposażonego w końcówkę do ciast (hak) wymieszaj mąkę, cukier, kakao i sól. Następnie dodaj masło i barwnik, po czym miksuj aż do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Następne miksuj dalej, aż masa nabierze konsystencji ciasta, dolewając po odrobinie wody jeżeli konsystencja będzie zbyt sypka.
Przełóż ciasto na posypaną mąką powierzchnię, pognieć chwilę rekami, po czym rozwałkuj je na grubość około 0,8 – 1 cm. Wytnij wycinarką w kształcie serca pojedyncze ciasteczka. W płytkim naczyniu wysyp posypkę i obtocz w niej brzegi ciasteczek lekko je dociskając.
Ułóż je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 20 minut, aż środki serduszek będą już ścięte. Wyjmij z piekarnika i wyłóż na kratkę do całkowitego wystudzenia.