Makaron a’la Buccaneer
Składniki:
(dla 2 osób)
• 200 g makaronu pióra Mamma Mia
• 20 ml oliwy z oliwek extra virgin
• 100 g kalmara
• 80 g pomidorów
• 230 g małży
• 60 g cukinii
• 50 ml wywaru rybnego
• pietruszka
• sól
• pieprz
Przygotowanie:
Pokrój kalmara w cienkie paseczki. Starannie umyj małże, usuwając piasek.
W garnku podsmaż zmiażdżony ząbek czosnku na 10 ml oliwy, następnie dodaj kalmara i małże. Zalej wywarem, dopraw solą i pieprzem, posyp odrobiną posiekanej pietruszki.
Pokrój cukinię i pomidory w drobne kawałki i podsmaż na patelni na pozostałych 10 ml oliwy.
Ugotuj makaron, dobrze go odsącz i wymieszaj w garnku z sosem z owoców morza, stale go podgrzewając. Zwiększ płomień, dodaj warzywa i dopraw do smaku.
Informacja:
Wywar rybny można przygotować z ości i głów wyfiletowanych ryb. Należy najpierw usunąć oczy oraz skrzela aby wywar nie zmętniał oraz nie zrobił się gorzki. Do wywaru można dodać pancerzyki krewetek oraz włoszczyznę.