Makaron a’la Buccaneer

27 stycznia 2014, dodał: jmwg
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

(dla 2 osób)

• 200 g makaronu pióra Mamma Mia

• 20 ml oliwy z oliwek extra virgin

• 100 g kalmara

• 80 g pomidorów

• 230 g małży

• 60 g cukinii

• 50 ml wywaru rybnego

• pietruszka

• sól

• pieprz

 

Przygotowanie:

Pokrój kalmara w cienkie paseczki. Starannie umyj małże, usuwając piasek.

W garnku podsmaż zmiażdżony ząbek czosnku na 10 ml oliwy, następnie dodaj kalmara i małże. Zalej wywarem, dopraw solą i pieprzem, posyp odrobiną posiekanej pietruszki.

Pokrój cukinię i pomidory w drobne kawałki i podsmaż na patelni na pozostałych 10 ml oliwy.

Ugotuj makaron, dobrze go odsącz i wymieszaj w garnku z sosem z owoców morza, stale go podgrzewając. Zwiększ płomień, dodaj warzywa i dopraw do smaku.

Informacja:

Wywar rybny można przygotować z ości i głów wyfiletowanych ryb. Należy najpierw usunąć oczy oraz skrzela aby wywar nie zmętniał oraz nie zrobił się gorzki. Do wywaru można dodać pancerzyki krewetek oraz włoszczyznę.

file1390814158