Smażone ziemniaczki z kiełbaskami i kiełkami rzodkiewki
Artykuł zewnętrzny
500 g ziemniaków
300 g franków wędzonych
50 g kiełków rzodkiewki
2 filety anchois
30 g sera pleśniowego blue
1 ząbek czosnku
kawałek imbiru
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, kurkuma, papryka ostra
- ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach,
- studzimy, obieramy, mniejsze kroimy na pół, większe na cztery,
- kiełbaski kroimy w kawałki, obsmażymy na oliwie, zdejmujemy z patelni,
- na tłuszczu pozostałym ze smażenia rumienimy pokrojony w plasterki czosnek i imbir,
- dodajemy ziemniaki i chwilę je smażymy, następnie dodajemy kiełbaski, pokrojone anchois i przyprawy, delikatnie mieszamy,
- zdejmujemy z ognia, dodajemy kiełki ( część zostawiamy do dekoracji) mieszamy,
- rozkładamy na talerze, posypujemy pokruszonym serem i resztą kiełków