Ciasto marchewkowe
Składniki:
– 250 gram marchwi
– 3 jaja
– 180 gram cukru
– sól
– 5 łyżek oleju
– łyżeczka skórki otartej z cytryny
– 100 gram mąki pszennej
– 150 gram pszennej mąki krupczatki
– 1 opakowanie proszku do pieczenia
lukier:
– 200 gram cukru pudru, sok z 1 cytryny, 3 lyżki marmolady (np. brzoskwiniowa)
Marchew obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Rozbić jaja, oddzielić żółtka od białek. Z białek, połowy cukru i szczypty soli ubić sztywną pianę. Żółtka utrzeć z resztą cukru, ucierając, stopniowo wlewać olej oraz 5 łyżek gorącej wody, dodać startą marchewkę, skórkę z cytryny i oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia, pod koniec delikatnie wmieszać pianę z białek. Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem, oprószyć mąką, ostrożnie przelać ciasto, wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C, piec około 35 minut.
Polewa:
cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny i 4 łyżkami gorącej wody, polewę rozsmarować na gorącym cieście (jeśli ktoś lubi można przekroić ciasto i posmarować również środek) , odstawić do stężenia. Ciasto pokroić i każdy kawałek udekorować kleksem z marmolady.