Jagodowe Babeczki

5 marca 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny


Składniki:

4 jaja,

1 szklanka brązowego cukru,

2 szklanki mąki grahamowej (mąka orkiszowa, pszenna),

¾ szklanki oliwy z oliwek (olej słonecznikowy, rzepakowy),mini_blueberry_scones_muffins1

1 laska wanilii (cukier waniliowy),

1 łyżeczka proszku do pieczenia,

1 łyżeczka sody oczyszczonej,

1 łyżka siemienia lnianego,

2,5 szklanki jagód (ewentualnie jeżyn, malin),

100 g migdałów,

100 g suszonej żurawiny,

oliwa i otręby pszenne do formy

Przygotowanie:

Owoce oprószyć mąką, wymieszać. Foremki do babeczek nasmarować oliwą i posypać lekko otrębami. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż na pół, wyskrobać środek. Migdały posiekać, żurawinę można zalać wrzątkiem, aby zmiękła. Całe jaja zmiksować z cukrem, wanilią i olejem. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i utrzeć na gładką masę. Dodać żurawinę, siemię i migdały, wymieszać, ciasto będzie miało gęstą konsystencję. Dodać jagody, wymieszać łyżką. Wyłożyć ciasto do foremek do ¾ wysokości. Piec ok. 35-40 min. w 180oC.