Wiórki kokosowe Siesta – baza do karnawałowych eksperymentów

9 grudnia 2013, dodał: KMC PR
Artykuł zewnętrzny

Wiórki kokosowe to jeden z najczęściej używanych składników w kuchni. Trudno wyobrazić sobie bez nich ciasta i desery. Stanowią też ciekawy dodatek do dań wytrawnych np. mięs i owoców morza. Ten egzotyczny składnik ma jeszcze jedno zastosowanie – pozwala przygotować domowy likier kokosowy – idealny na karnawałowy czas!

Aby zaskoczyć gości karnawałowych imprez, warto zaserwować kokosowy likier własnej roboty. Przygotowanie go jest niezwykle proste. Wystarczy 200g Wiórków kokosowych Siesta zalać 0,5L spirytusu lub 0,7L wódki i odstawić na ok. dwa tygodnie w ciemne i chłodne miejsce. Po tym czasie należy odcedzić wiórki za pomocą gazy i odłożyć. Do pozostałego płynu wystarczy dodać 2 puszki słodzonego mleka skondensowanego i dokładnie wymieszać trzepaczką. Na koniec likier kokosowy przelać do butelek i wstawić do lodówki na noc. Pozostałe, nasączone alkoholem wiórki można wykorzystać do przygotowania „pijanych ciasteczek”, np. kokosanek.

Domowy lilkier na Wiórkach kokosowych Siesta można pić sam lub wykorzystać jego słodycz i głęboki smak do karnawałowych drinków. Wspaniale komponuje się z sokami z egzotycznych owoców np. sokiem ananasowym. Natomiast z tonikiem o zdecydowanej gorzkawej nucie, tworzy zaskakujące słodko-wytrawne połączenie. Wystarczy odrobina kreatywności i można wyczarować pyszne karnawałowe kompozycje na bazie likieru kokosowego.

Wiórki kokosowe marki Siesta pochodzą z Indonezji, państwa wyspiarskiego, otoczonego Oceanem Spokojnym i Indyjskim. Orzech kokosowy jest tropikalnym przysmakiem, który w postaci Wiórków koksowych Siesta może urozmaicić codzienne menu.

 

Kokos_XXL_320x210_CRV

 

 

 

 

 

Producent: Jutrzenka Colian

Produkt:  Wiórki kokosowe (100 g) – ok. 2,60 zł,

  Wiórki kokosowe (200 g) – ok. 4,20 zł