Racuchy drożdżowe

4 marca 2010,
dodał: caroline1983
Artykuł zewnętrzny

3 szklanki maki
1 i 1/2 szklanki mleka
6 łyżeczek cukru
2 jaja
1/2 kostki drożdży (5 dag)
2 duże jabłka
1 średni kiść winogron
2-3 krople olejku waniliowego lub 1 mały cukier waniliowy
cynamon (ok. 1/4 łyżeczki lub jak kto lubi)
olej

Mąkę przesiać do dużej miski. Na mąkę pokruszyć drożdże, posypać cukrem.
W oddzielnym naczyniu podgrzać mleko (temperatura taka jak mleka dla niemowląt).
Wlać mleko do pozostałych składników, bardzo dokładnie wymieszać. Dodać jaja i wymieszać. Odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.
Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Z umytego winogrona oberwać owoce.
Do ciasta dodać owoce, olejek waniliowy, cynamon. Dokładnie wymieszać i odstawić na kolejne  15 minut.
Na rozgrzany olej kłaść łyżką ciasto i smażyć racuchy na złoty kolor. Podawać ciepłe posypane cukrem lub cukrem pudrem.

Jeśli ktoś ma to może jeszcze dodać 1 gruszkę pokrojona w kostkę.

file1267709936



FORUM - bieżące dyskusje

Wydarzenia w Twoim mieście !
Gdy pracowałam na drugie zmiany, omijały mnie wszystkie wydarzenia. Przez kilka lat pracowałam...
Ploteczki - ogólny Off Topic :D
A to prawda. Zastanawiają mnie te stacje badania jakości powietrza. Dziwne, że w...
Koronawirus - porady, obalanie mitó…
U mnie w pracy połowa choruje, ale na przeziębienie, nie na Stratusa, który...
Związki wyznaniowe - dlaczego powst…
Takie grupy zaspokajają jakieś konkretne potrzeby i to skłania ludzi do przynależności. Dodatkowo wspólne...