Racuchy drożdżowe

4 marca 2010,
dodał: caroline1983
Artykuł zewnętrzny

3 szklanki maki
1 i 1/2 szklanki mleka
6 łyżeczek cukru
2 jaja
1/2 kostki drożdży (5 dag)
2 duże jabłka
1 średni kiść winogron
2-3 krople olejku waniliowego lub 1 mały cukier waniliowy
cynamon (ok. 1/4 łyżeczki lub jak kto lubi)
olej

Mąkę przesiać do dużej miski. Na mąkę pokruszyć drożdże, posypać cukrem.
W oddzielnym naczyniu podgrzać mleko (temperatura taka jak mleka dla niemowląt).
Wlać mleko do pozostałych składników, bardzo dokładnie wymieszać. Dodać jaja i wymieszać. Odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.
Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Z umytego winogrona oberwać owoce.
Do ciasta dodać owoce, olejek waniliowy, cynamon. Dokładnie wymieszać i odstawić na kolejne  15 minut.
Na rozgrzany olej kłaść łyżką ciasto i smażyć racuchy na złoty kolor. Podawać ciepłe posypane cukrem lub cukrem pudrem.

Jeśli ktoś ma to może jeszcze dodać 1 gruszkę pokrojona w kostkę.

file1267709936



FORUM - bieżące dyskusje

Nasze mniejsze i większe kłamstwa:)…
Tak jest chyba najlepiej. Przynajmniej nie ma się później wyrzutów sumienia.
Włókniaki na powiekach
> rosie napisał/a: > Ja bym najpierw leczyla przyczynę czyli insulinoopornosc....Lekarze sami na to nie wpadli...? No...
Nadkwasota
Od mniej więcej roku, może troszkę dłużej, miewam wieczorami zgagę. Pomaga mi zjedzenie kilku...
Włosy wypadają i łamią się... jak s…
Do tego masaż skóry głowy i całego czepca podczas wcierania. Nie każdy pamięta...