Placki ziemniaczane po włosku

6 listopada 2013, dodał: kasia001
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

3 średnie ziemniaki
10 dag wędliny w plastrach (krakowska lub żywiecka)
2 cebule
1 czerwono-zielona papryka
twardy ser – 5 dag (ementaler lub parmezan)
olej do smażenia
2 jajka
1/4 szklanki mąki
bazylia, sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, pokroić na nieduże cienkie plastry. Paprykę umyć, pokroić na cienkie plastry, cebulę posiekać na drobno, wędlinę pociąć na nieduże kawałki, ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Rozgrzać tłuszcz na patelni, podsmażyć wszystkie składniki ok. 10 min. aby nabrały miękkości i wymieszały się smakowo. Odstawić do ostygnięcia, a w tym czasie ubić jajka, wymieszać z mąką, solą, bazylią i pieprzem. Dodać do ciasta przestygniętą masę, dobrze wymieszać. Na rozgrzaną patelnię wlewać odpowiednią ilość masy, pilnując, aby kawałki ziemniaków nie „wystawały” z placka. Smażyć kilka minut po każdej ze stron, aż będzie rumiany, podawać tylko gorący.

file1383752815



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...