Placki ziemniaczane po włosku
Składniki:
3 średnie ziemniaki
10 dag wędliny w plastrach (krakowska lub żywiecka)
2 cebule
1 czerwono-zielona papryka
twardy ser – 5 dag (ementaler lub parmezan)
olej do smażenia
2 jajka
1/4 szklanki mąki
bazylia, sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, pokroić na nieduże cienkie plastry. Paprykę umyć, pokroić na cienkie plastry, cebulę posiekać na drobno, wędlinę pociąć na nieduże kawałki, ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Rozgrzać tłuszcz na patelni, podsmażyć wszystkie składniki ok. 10 min. aby nabrały miękkości i wymieszały się smakowo. Odstawić do ostygnięcia, a w tym czasie ubić jajka, wymieszać z mąką, solą, bazylią i pieprzem. Dodać do ciasta przestygniętą masę, dobrze wymieszać. Na rozgrzaną patelnię wlewać odpowiednią ilość masy, pilnując, aby kawałki ziemniaków nie „wystawały” z placka. Smażyć kilka minut po każdej ze stron, aż będzie rumiany, podawać tylko gorący.