Makaron ryżowy z ze smażonymi krewetkami

3 marca 2010, dodał: Marta
Artykuł zewnętrzny

1 op. krewetek koktajlowych

natka pietruszki

1/2 cytryny

świeży imbir

1 opakowanie makaronu ryżowego nitki

2 łyżki mąki kukurydzianej

2 łyżki wody

1 jajko

sos sojowy

sok z 1/2 cytryny

dymka

olej do smażenia

sól, pieprz, kurkuma, curry, kmin rzymski, kardamon, gałka muszkatołowa, chili

  • makaron wrzucić do zagotowanej wcześniej wody z kurkumą na ok. 3 minuty,
  • odcedzić przelać zimną wodą,
  • z mąki, wody, jajka, 1  łyżeczki sosu sojowego i przypraw zrobić ciasto,
  • imbir obrać, pokroić w  cieniutkie plastry,
  • cytrynę sparzyć, pokroić w  cienkie plastry,
  • zerwać listki natki pietruszki,
  • krewetki wcześniej rozmrozić,
  • krewetki, imbir, natkę pietruszki, plastry cytryny, maczać w cieście i smażyć partiami na rozgrzanym głębokim oleju przez chwilę,
  • przekładać na papierowy ręcznik by pozbyć się nadmiaru tłuszczu,
  • z soku z cytryny, 1  łyżeczki sosu sojowego, 1 łyżeczki oleju, posiekanej dymki, szczypty chili i pieprzu zrobić sos polać makaron i wymieszać,
  • na makaronie ułożyć usmażone produkty

file1267608161