Ziemniaczana zapiekanka puree z parówkami

4 października 2013, dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

80 dag ziemniaków,

puszka czerwonej fasoli,

puszka pokrojonych pomidorów,

1/3 szkl. mleka,

5 parówek,

szczypta ostrej papryki,

sól, pieprz,

łyżka masła.

Ziemniaki obrać, pokroić w ćwiartki, ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić, dodać masło i mleko rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków na gładkie puree. Parówki obrać z osłonek, przekroić wzdłuż na 4 części. Fasolę odsączyć, opłukać zimną wodą, wymieszać z odsączonymi rozdrobnionymi pomidorami. Doprawić do smaku ostrą papryką, solą i pieprzem i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Na fasoli rozłożyć paski parówek i przykryć puree ziemniaczanym. Piec ok.20min w temp. 200st.

file1380819470