Zupa – krem z dyni z ziemniakami
Składniki:
1/2 kg miąższu z dyni,
1litr drobiowego rosołu,
3 duże ziemniaki,
2 marchewki,
cebula,
łyżka masła, szczypta kurkumy, szczypta curry, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, sól, pieprz, 1/2 szkl. śmietany 18, grzanki, natka pietruszki.
Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na maśle. Przełożyć do garnka. Dodać obrany ze skóry i pokrojony w kostkę miąższ z dyni. Ziemniaki i marchew obrać pokroić w kosteczkę, dodać do dyni. Zalać rosołem, zagotować. Dodać kurkumę, curry i ostrą paprykę. Doprawić solą i pieprzem i gotować ok. 40min na małym ogniu. Następnie zmiksować blenderem na papkę. Doprawić do smaku. Śmietanę zahartować kilkoma łyżkami zupy, mieszając połączyć z wywarem. Zagotować. Podawać z tostami pokrojonymi w kosteczkę i posiekaną natka pietruszki. Można również dodać podsmażony boczek.