Szczypta soli

2 marca 2010,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny
Szczypta soli:

1) dodana do ugotowanego rabarbaru odkwasi go i można będzie wówczas dodać mniej cukru
2) dodana do białka czy śmietanki, przyspiesza ubijanie piany lub kremu,
3) sól wydobywa zapach z gotujących się jabłek i szybciej je zmiękcza,
4) dodana do wody, w której gotują się parówki, zapobiegnie pękaniu osłonki, a dodana do gotujących się jajek zapobiega ich pękaniu,
5) dodana do surowego mleka, utrzymuje jego świeżość,
6) podnosi smak czekoladowy w kremach i tortach,
7) wsypana do blaszanego pudełka lub szklanego słoja, w których przechowujemy herbatniki czy sucharki, pozwoli zachować ich kruchość i świeżość,
8) posypanie gorącego tłuszczu odrobiną soli zapobiega jego pryskaniu,
9) dodaje smaku kawie i herbacie oraz melonom, avocado, pomarańczom i grapefruitom,
10) sól idealnie zmywa osad z herbaty (szczególnie z jasnych kubków).



FORUM - bieżące dyskusje

Wydarzenia w Twoim mieście !
Gdy pracowałam na drugie zmiany, omijały mnie wszystkie wydarzenia. Przez kilka lat pracowałam...
Ploteczki - ogólny Off Topic :D
A to prawda. Zastanawiają mnie te stacje badania jakości powietrza. Dziwne, że w...
Koronawirus - porady, obalanie mitó…
U mnie w pracy połowa choruje, ale na przeziębienie, nie na Stratusa, który...
Związki wyznaniowe - dlaczego powst…
Takie grupy zaspokajają jakieś konkretne potrzeby i to skłania ludzi do przynależności. Dodatkowo wspólne...