Moussaka bez mięsa
1 duży bakłażan
1 cebula
2 ząbki czosnku
olej rzepakowy do smażenia
3 duże pomidory
3 duże ziemniaki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
2 łyżki oregano
2 łyżki bazylii
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
300 ml mleka
75 g żółtego sera
sól, pieprz
*zamiast mięsa mielonego dodałam 3 ziemniaki pokrojone w plastry i krótko obgotowane.
Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i podsmażyć z dwoma łyżkami oleju.
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić na drobne kawałki i dodać do cebuli. Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać, dodać zioła i przyprawy. Patelnię zdjąć z ognia.
Bakłażany opłukać, pokroić ze skórką na plastry o grubości ok. 0,5 cm i moczyć w osolonej wodzie ok. godziny (aby straciły goryczkę), osuszyć na durszlaku, można dodatkowo ręcznikiem papierowym. Smażyć porcjami z obu stron.
W osobnym rondelku zagotować mleko ze szczyptą gałki muszkatołowej,solą i ząbkiem czosnku. Do gotującego wrzucić ziemniaki pokrojone w plasterki ok 3 mm grubości. Gotować 5-7 minut. Wyjąć ziemniaki, mleko zostawić do sosu.
Z roztopionego masła i mąki zrobić zasmażkę, rozprowadzić ją mlekiem i gotować, aż powstanie gęsty, kremowy sos.
Plastry warzyw układać warstwami naprzemiennie z sosem pomidorowym w natłuszczonej formie do zapiekanek. Na spód warstwa bakłażana, na to ziemniaki, znów bakłażan itd.
Na koniec polać wszystko kremowym sosem i na wierzch plastry sera (ja dodałam je nieco później 15 minut przed końcem).