Tymiankowe curry z kurczakiem i kabaczkiem
2-3 duże (podwójne) udka kurczaka eko
ok. 250 g kabaczka pokrojonego w kostkę
2 duże ziemniaki
2 marchewki
mała cebula
kawałek czerwonej słodkiej papryki
3 średnie pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka proszku curry do zamarynowania kurczaka
pół łyżeczki drobno posiekanej papryczki chili (bez pestek)
kawałek kory cynamonu (ok. 3 cm)
1 łyżka przyprawy do curry
( w składzie suszony imbir w płatkach, trawa cytrynowa, papryczka chili, kurkuma, płatki kokosowe, curry, ziarna kardamonu – ok. 3 ziarenka na taką porcję).
olej do smażenia
200 ml mleczka kokosowego
sól
świeży tymianek cytrynowy (4-6 gałązki)
łyżka soku z cytryny
Z mięsa kurczaka zdejmujemy skórę, udka dzielimy na mniejsze części, smarujemy lekko oliwą, solimy i posypujemy curry, odstawiamy na conajmniej pół godziny aby mięso przeszło aromatem przyprawy.
Kabaczka obieramy ze skórki, wydrążamy pestki (użyjemy tylko miąższu) i kroimy w 2 cm kostkę. Tak samo ziemniaki. Marchew kroimy wzdłuż i na talarki.
Cebule kroimy w kostkę podobnej wielkości co warzywa, czosnek drobno siekamy.
W średnim garnku lub głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy przyprawę Royal, korę cynamonu, cebulę, czosnek i posiekane chili. Po chwili dorzucamy pozostałe warzywa i krótko obsmażamy, na koniec dodajemy pomidory i solimy.
Zalewamy wszystko ok. szklanką wody (tak by przykryło je do połowy i chwilę dusimy).
W międzyczasie smażymy kurczaka na rozgrzanej patelni aby się lekko zrumienił.
Dorzucamy go do warzyw, zalewamy wszystko mleczkiem kokosowym tak by całość była przykryta płynem. Dodajemy gałązki tymianku. Dusimy pod przykryciem ok. 30 minut lub dłużej, tak by kurczak był miękki (mięso łatwo odejdzie od kości).
Na koniec doprawiamy sokiem z cytryny.
Podajemy z aromatycznym ryżem.
Smacznego!