Pieczone risotto z dynią i szałwią

29 sierpnia 2013, dodał: agacia
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
1 łyżka oliwy 
1 cebula, posiekana
12 liści szałwii 
2 szklanki (400 g) ryżu arborio 
800 g dyni, obrane i pokroje w kostkę 
5 szklanek (1,25 litra) bulionu drobiowego 
sól morska i grubo mielony czarny pieprz 
30 g masła 
½ szklanki (40 g) drobno startego parmezanu
drobno starty parmezan i smażone liście szałwii, do podania

Przygotowanie:
Nagrzać piekarnik do 200°C. Na dość dużym ogniu rozgrzać duży płaski 
garnek, który można wstawić do piekarnika. Wlać oliwę, dodać cebulę i 
smażyć 3 minuty, aż zmięknie. Dodać szałwię i smażyć jeszcze minutę. 
Dodać ryż, dynię i bulion, przykryć szczelną pokrywką i wstawić do 
piekarnika. Piec pół godziny i wyjąć z piekarnika. Dodać sól, pieprz, 
masło, parmezan, i mieszać, aż risotto zgęstnieje. Podawać posypane 
dodatkowym parmezanem i smażonymi liśćmi szałwii.

file1377781859