Szyneczka z cieciorką (kotleciki cieciorkowe)
Na kotleciki cieciorkowe:
- 200 gram ciecierzycy surowej
- jajko
- sól
- pieprz
- mąka z pełnego przemiału ( do obtaczania )
- oliwa z oliwek
Na szyneczkę :
- szynka wieprzowa około 500 gram
- cebula biała cała
- czosnek – 2 ząbki
- kostka mięsna np.Winiary 2 sztuki
- majeranek 2 łyżki stołowe
- przyprawa do mięsa wieprzowego np:Kamis
- pieprz czarny świeżo zmielony
- 20 suszonych podgrzybków
- mąka z pełnego przemiału do obtoczenia mięsa oraz zagęszczenia sosu
- olej do smażenia
- 25 gram masła do smażenia
Zaczęłam przygotowania od wczorajszego namoczenia ciecierzycy w miseczce z wodą , zostawiłam tak na noc , aby się namoczyła – jak to każde grochowate smakołyki! Na drugi dzień zmieniłam wodę , przelałam wszystko do garnka i gotowałam w osolonej wodzie aż cieciorka była miękka i gotowa do spożycia.Odcedziłam i zabrałam się za tłuczenie , można pomóc sobie blenderem ręcznym z dodatkiem paru łyżek oliwy.W międzyczasie szynkę pokroiłam na sznycelki , nie rozbijałam tłuczkiem , pokroiłam na cienkie plasterki , popieprzyłam i obtoczyłam w mące z pełnego przemiału.Sznycelki trzeba trochę podsmażyć na patelni na rozgrzanym oleju z odrobiną masła.W międzyczasie namoczyłam suszone podgrzybki w ciepłej wodzie.Podsmażone sznycelki przełożyłam do garnka , a na oleju po szynce podsmażyłam lekko posiekany czosnek i cebulę , następnie przelałam wszystko do garnka z szynką.Dodałam kostki mięsne , przyprawy – majeranek i przyprawę do mięsa wieprzowego , zalałam wodą około szklanki i dodałam namoczone grzyby razem z wodą , w której moczyły się podgrzybki.Wstawiłam na gaz i dusiłam aż szyneczka zrobiła się miękka.W międzyczasie cieciorkę wymieszałam z jajkiem i formowałam kotleciki następnie obtaczając je w mące z pełnego przemiału.Jak sznycelki były gotowe , zagęściłam sos 1/4 szklanki mąki z pełnego przemiału wymieszanej z odrobiną letniej wody.Kotleciki z cieciorki usmażyłam na odrobinie oliwy z oliwek.Podawać z pysznymi ogóreczkami kiszonymi.