Woda kokosowa to ulubiony napój światowych gwiazd kina, muzyki i sportu. Piją ją m.in. Rihanna, Jennifer Finnigan, Matthew McConaughey, Toni Collette i Demi Moore, a Madonna wykupiła nawet firmę, która ją produkuje. W USA i na Zachodzie Europy z powodu swoich wyjątkowych właściwości woda kokosowa cieszy się ogromną popularnością.
Napój pozyskuje się z młodych, jeszcze zielonych owoców palmy (w przeciwieństwie do mleka kokosowego, które otrzymuje się z ekstrakcji tłuszczu z miąższu). Drzewo pobiera z gleby niezbędną do swego wzrostu wodę, bogatą w minerały. Podczas wędrówki – od korzeni po koronę – płyn podlega wielokrotnej filtracji i oczyszczeniu, dzięki czemu staje się nieskazitelnie czysty. Do kartonika woda trafia wprost z kokosa, w sterylnych warunkach, nie tracąc przy tym swoich właściwości.
Woda kokosowa – lek na wszystko?
Fenomen wody kokosowej tkwi w jej niezwykłym składzie – poziom elektrolitów jest niemal identyczny jak w osoczu ludzkiej krwi. Podczas walk na Pacyfiku, w czasie II wojny światowej, lekarze ratowali życie rannych żołnierzy przetaczając im sterylną wodę wprost z młodych kokosów, kiedy brakowało krwi do transfuzji. Do dziś zdarza się, że w słabo rozwiniętych krajach Trzeciego Świata podaje się ją dożylnie w zastępstwie płynu fizjologicznego, aby uzupełnić elektrolity i nawodnić organizm.
Woda kokosowa bogata jest w niezbędne dla organizmu składniki, takie jak magnez, potas, wapń, fosfor oraz witaminy B1, B2, B3, B5, B6 i C, dlatego szczególnie poleca się ją osobom narażonym na stres, cierpiącym na anemię i hipokaliemię (niedobór potasu), a także na… kaca.
Badania naukowe wykazały również, że woda kokosowa korzystnie wpływa na pracę serca i układu krwionośnego (obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, zmniejsza ryzyko miażdżycy), ma dobroczynne działanie w schorzeniach układu nerwowego, trawiennego (podaje się ją w przypadku biegunki, wymiotów czy problemów żołądkowych) i moczowego (zmniejsza stres antyoksydacyjny w nerkach, rozbija kamienie nerkowe).
Cytokininy (roślinne hormony wzrostu) działają przeciwzakrzepowo, co ma duże znaczenie dla osób z problemami układu krążenia.
Wodzie kokosowej przypisuje się również właściwości antybakteryjne, antywirusowe (zwalcza m.in. wirusa opryszczki oraz grypy), antyalergiczne oraz przeciwgrzybiczne. Płyn nie zawiera laktozy ani cukrów, może być więc spożywany m.in. przez cukrzyków czy osoby nie tolerujące mleka krowiego. Zawartość kwasu laurynowego (składnika występującego również w mleku matki) czyni z wody kokosowej idealny napój nawet dla małych dzieci.
Naturalny eliksir piękna
W wodzie kokosowej zawarta jest również receptura na przedłużenie młodości. To dlatego gwiazdy tak chętnie po nią sięgają. Jednym z jej składników jest kinetyna – naturalny roślinny hormon wzrostu, występujący również w ludzkim DNA, opóźniający proces starzenia się komórek skóry zwanych fibroblastami. Fibroplasty odpowiadają za produkcję kolagenu i elastyny – dwóch białek, dzięki którym skóra jest jędrna i elastyczna.
Dodatkowo, kinetyna jest także skutecznym antyoksydantem – zapobiega działaniu wolnych rodników oraz wzmacnia odporność skóry przeciwalergicznie i przeciwzapalnie, jednocześnie ją nawilżając. Z tego powodu mieszkanki Karaibów używają wody kokosowej jako… toniku do twarzy. Kinetyna pomaga również w regeneracji skóry po oparzeniach słonecznych, wzmacnia paznokcie, skórę głowy i cebulki włosów. Kilka kropel wody kokosowej dodawanych regularnie do szamponu sprawi, że włosy będą mocniejsze, nabiorą blasku i nie będą się przetłuszczały.
Woda kokosowa zapewnia skuteczną regulację gospodarki wodnej i metabolizmu, jest więc niezastąpiona przy diecie i aktywności fizycznej. Dla szczupłej sylwetki warto zastąpić nią soki i izotoniki, bowiem w porównaniu z nimi woda kokosowa nawadnia organizm do 10 razy lepiej, dostarczając niezbędnych mikroelementów. Nie zawiera przy tym żadnych sztucznych dodatków takich jak stabilizatory, substancje słodzące, konserwujące czy regulatory kwasowości. Jest całkowicie naturalna, ma minimalną zawartość kalorii, dlatego można spożywać ją bez ograniczeń i obawy o swoją dietę. Woda kokosowa korzystnie wpływa także na krążenie, temperaturę ciała, czynność serca oraz ciśnienie krwi; ponadto poprawia wchłanianie wszystkich składników odżywczych, witamin, minerałów i aminokwasów.
Chi – woda życia
Wschodnia medycyna ludowa słowem „chi” określa energię życiową, witalną, obecną we wszechświecie. Czy może istnieć lepsza nazwa dla wody o tak wyjątkowych właściwościach? Marka Chi narodziła się w Londynie w 2011r., by już rok później uzyskać tytuł najszybciej rozwijającej się marki na rynku wód kokosowych. Jej produkty powstają z dokładnie wyselekcjonowanych tajlandzkich orzechów. Woda kokosowa Chi zachowuje pełne wartości odżywcze i wszystkie wyjątkowe właściwości dzięki aseptycznej pasteryzacji i użyciu opakować wysokiej jakości (TetraPak). Napój jest całkowicie naturalny, nie zawiera dodatku substancji sztucznych ani cukru. Wygodne i lekkie opakowanie wybrano specjalnie z myślą o komforcie użycia – kartonik można zabrać w drogę lub mieć go przy sobie podczas uprawiania sportów.
Woda kokosowa Chi dostępna jest w 4 wariantach smakowych: naturalnym, a także z dodatkiem miąższu owoców: ananasa, mango i owoców tropikalnych, dzięki czemu z powodzeniem zastąpi soki, urozmaicając dietę.
Dla miłośników kawy i czekolady Chi przygotowało desery na bazie wody, z dodatkiem mleka kokosowego (8%) i starannie wyselekcjonowanych ziaren kawy i kakao. Napój zawdzięcza słodki smak śladowym ilościom cukru nierafinowanego (zawierającego żelazo, wapń, magnez i potas) oraz inulinie – naturalnemu prebiotykowi, który stymuluje wzrost pożytecznych bakterii jelitowych, wspomaga układ odpornościowy, obniża poziom glukozy i cholesterolu we krwi, a dodatkowo zmniejsza łaknienie. W produktach dietetycznych inulina zastępuje tłuszcz i zwiększa ilość błonnika, jest więc niezastąpiona w trakcie odchudzania. Desery Chi zawierają jedynie 49kcal w porcji 100ml (tyle samo, co w przeciętnym soku), dostarczając przy tym wielu bezcennych składników odżywczych, można więc spożywać je bez ograniczeń także w czasie diety!
Część zysku ze sprzedaży wody Chi trafia do tajlandzkich sierocińców, w ramach akcji charytatywnej „One seed, one life”.
Ambasadorem i wyłącznym dystrybutorem marki w Polsce jest firma onlyEKO. Aby dowiedzieć się więcej o wodach Chi zapraszamy na Facebook.com/CHI.onlyeko oraz na stronę www.onlyeko.pl.
Sugerowana cena detaliczna:
10 zł/330ml woda naturalna oraz z dodatkiem owoców,
12 zł/330ml mleko czekoladowe oraz kawowe
20 zł/1l woda naturalna
Wody kokosowe Chi dostępne są w sklepie internetowym www.onlyeko.pl oraz w sieci delikatesów Kuchnie Świata.