Krem kartoflano-ogórkowy
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
750 ml wody
4-5 ogórków gruntowych
1 marchew
1/2 cebuli
4 średnie ziemniaki
1 kostka rosołowa
pieprz, sól
olej do smażenia
koperek
groszek ptysiowy
Wykonanie:
W garnku rozgrzej 2-3 łyżki oleju.
Cebulę pokrój w kostkę – podsmaż na oleju, odrobinę posól.
Ogórki pokrój w kostkę, marchew zetrzyj na na tarce o dużych oczkach.
Dodaj do cebuli – duś około 10 min – aż ogórki staną się szkliste.
Ziemniaki zetrzyj na tarce lub pokrój – ja starłam, żeby się szybciej ugotowały.
Dodaj do ogórków, zalej wodą – gotuj.
Dodaj kostkę rosołową, dopraw do smaku.
Podawaj posypaną koperkiem i groszkiem ptysiowym.