Karuzela Cooltury 2013 – Gwiazdy gotują z markami Appetita i Kenwood
W tym roku Karuzela Cooltury zakręciła Polską już po raz piąty. Między 19 a 21 lipca – Świnoujście zmieniło się w kulturalną stolicę kraju. A wszystko za sprawą trzydniowej otwartej imprezy, która przyciąga znanych artystów, pisarzy, aktorów, dziennikarzy, ekonomistów, poetów, sportowców, polityków i celebrytów. Jednym z najważniejszych wydarzeń Karuzeli jest Gotowanie z gwiazdami, którego partnerami były marki Appetita i Kenwood.
Podczas tegorocznej Karuzeli Cooltury, jej największe gwiazdy stanęły do konkursu kulinarnego. Potrawy pięciu par oceniało jury, w którego składzie zasiedli wybitni goście: Krzysztof Zanussi, Danuta Wałęsa, Biskup Tadeusz Pieronek, Ewa Wachowicz, Adam Chrząstowski oraz marszałek województwa zachodniopomorskiego Olgierd Geblewicz. Potrawy gwiazd degustowali także widzowie, którzy tłumnie przybyli na kulinarne wydarzenie. Pod czujnym okiem Ewy Wachowicz oraz mistrza kuchni Adama Chrząstowskiego, którzy prowadzili konkurs, gotowało pięć gwiazdorskich duetów: Joanna Kurowska z Mariolą Bojarską, Radosław Majdan z Pauliną Chylewską, Krystyna Mazurówna z Dorotą Zawadzką, Beata Pawlikowska i Beata Tadla oraz Jarosław Kret z Olą Kwaśniewską.
Gwiazdy postawiły na zdrowe kompozycje sałat z warzywami, owocami z dodatkiem łososia lub piersi kurczaka. Zwycięskim daniem było carpaccio z gruszki na łące z rukoli zlane deszczem z sera pleśniowego, podawane z kurczakiem w miodzie, przygotowane przez Olę Kwaśniewską i Jarosława Kreta. Daniom smaku i aromatu dodawały przyprawy Appetita, które uczestnicy chętnie wykorzystywali do kulinarnych kreacji. Konkursowe stanowiska zostały wyposażone w sprzęt marki Kenwood – gwiazdy miały do swojej dyspozycji m.in. blendery ręczne Triblade, a także roboty Kenwood Cooking Chef z szeregiem przystawek. Kolorów stanowiskom dodały barwne roboty z serii kMix, które wraz z fioletem marki Apetita ożywiły miejsce gotowania.
Po konkursie Gotowanie z gwiazdami nadeszła chwila dla publiczności – wśród zgromadzonych gości Adam Chrząstowski wybrał 10 osób, które stanęły do wspólnego gotowania z Mistrzem. Nie minęło pół godziny, a cała zgromadzona publiczność mogła delektować się pysznym kremem kurkowo – ziemniaczanym.
Marka Appetita była także partnerem akcji specjalnych, dedykowanych najmłodszym. W strefie dla dzieci i młodzieży odbyły się dwa spotkania, podczas których dzieci dowiedziały się więcej o pochodzeniu i zastosowaniu przypraw. Jarosław Kret poprowadził panel Miłość do podróży, natomiast Ola Kwaśniewska i Ewa Wachowicz podzieliły się z uczestnikami pasją do gotowania. Na dzieci czekała aromatyczna zabawa: odgadywały jakie przyprawy Appetita kryją kolorowe miseczki. Mogły ich dotykać, próbować i wąchać, a te, które odgadły najszybciej – otrzymywały upominki od marki.