Krewetkowa sałatka
Składniki:
*3/4 szk. ryżu
* pęczek rzodkiewek
* kalafior (30-40 dag)
* puszka krewetek (20 dag)
* 1/2 czerwonej papryki
* 1/2 świeżego ogórka
* posiekany koperek i szczypiorek
* szczypta cukru
* 2/3 szkl. majonezu
* 3 łyżki jogurtu naturalnego
* 1 łyżka ketchupu
* 1 łyżka soku z cytryny
* sól, pieprz
Przygotowanie:
Gotujemy ryż. Kalafior myjemy i krótko gotujemy go w osolonej wodzie(musi być jędrny) wyciągamy na druszlak i dzielima ma mniejsze różyczki. Krewetki osączamy. Rzodkiewkę, paprykę i ogórek myjemy i drobno kroimy w kostkę ( jeśli ktoś lubi w paseczki to proszę bardzo). Wszystkie składniki mieszamy i polewamy sosem. na koniec posypujemy szczypiorkiem i koperkiem.
SOS:
Majonez, ketchup, jogurt, sok z cytryny mieszamy dodajemy do smaku sól i pieprz.
Smacznego