Włoskie inspiracje: jak zrobić słynne panini?

13 czerwca 2013, dodał: Sfera Group
Artykuł zewnętrzny

Znudziły ci się tradycyjne kanapki? Eksperymentuj – kanapki wcale nie muszą być nudne! Spróbuj przygotowywać je na rozmaite sposoby, czerpiąc inspiracje z różnych kultur. Dziś ruszamy szlakiem włoskich smaków i przedstawiamy panini. Z pośród wielu znanych włoskich kanapek, to właśnie panini jest najbardziej znana, a Włosi uwielbiają przegryzać ją w porze lunchu, popijając winem. W Polsce panini zyskuje coraz większą popularność, podobnie jak uwielbiana pizza czy pasty. Można ją kupić, ale warto zrobić samemu, aby smakowała najlepiej. Pyszna i sycąca – idealna na śniadanie, jako przekąska w pracy, szkole, a także do zabrania na piknik. Polecamy przepis do wypróbowania!

file1371127793

W każdym rejonie Włoch można spotkać wiele wariantów kultowej panini. „Panino” to w dosłownym tłumaczeniu „mały chleb”. Kanapkę przygotowuje się najczęściej na bazie ciabatty, używa się też bagietki lub rosetty – włoskiej kajzerki. Panini podajemy w wersji na ciepło i na zimno. – Przygotowując panini można swobodnie eksperymentować
i wypełniać ją dowolnymi składnikami, takimi jak: sery, wędliny oraz warzywa, właściwie wszystkim, co nam smakuje. Tradycyjną panini podpiekamy w specjalnym tosterze, dzięki czemu na skórce pieczywa tworzą się charakterystyczne, przypieczone paski i serwujemy na ciepło. Jeśli nie posiadamy tostera z powodzeniem wystarczy patelnia grillowa, grill lub piekarnik. Aby przyrządzić naprawdę pyszne panini, warto sięgnąć po żółty ser, który po podgrzaniu będzie się smakowicie ciągnął. Ze względu na doskonałą topliwość sprawdzi się ser Gouda MSM Mońki, idealnie nadający się do potraw na ciepło. Chcąc uzyskać lekko słonawy smak możemy użyć sera Morskiego
– mówi Ewa Polińska
z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej.

Przepis na smakowite i sycące panini, poleca szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy, Robert Muzyczka

Składniki:

• 1 ciabatta
• 2 plastry sera Gouda MSM Mońki
• masło czosnkowe
• orzeszki pinii
• kilka plastrów pomidorów
• Rucola

Przygotowanie:

Ciabattę przekrajamy na pół, obie części smarujemy cienką warstwą masła. Na kromkę kładziemy 2 plastry sera żółtego, pomidory i pozostałe dodatki, przykrywamy drugą kromką. Następnie gotową kanapkę kładziemy na grillu, umieszczamy w opiekaczu bądź opiekamy na patelni grillowej. Panini warto przyłożyć czymś ciężkim (np. garnkiem) i grillować z obu stron aż skórka zrobi się chrupiąca, a ser wewnątrz się rozpuści. Serwujemy gorące.

Smacznego!