Kulki z mięsa mielonego w sosie pieczarkowo – śmietanowym

23 lutego 2010, dodał: Anullka
Artykuł zewnętrzny

Bardzo smaczne  danie, polecam.

60 dag mielonej łopatki wieprzowej
3 czubate łyżki bułki tartej
2 jajka
1 średnia cebula
4 łyżki wody
sól
pieprz
olej do smażenia
Sos:
5 małych  pieczarek
1/2 litra wody
1 łyżka oleju
1 mała cebula
1 mała marchewka
1 czubata łyżeczka mąki
sól
pieprz
1/2 łyżeczki tymianku suszonego (może być swieży, wtedy należy użyć 1 łyżeczkę)
1/2 szklanki śmietany18% gęstej (poj.250 ml)

Do zmielonej łopatki dodać drobniutko pokrojoną cebulę, bułkę tartą, jajka, wodę, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wyrobić . Formować malutkie kulki, obtoczyć leciutko w mące i obsmażyć na oleju.
Pieczarki pokroić w drobną kosteczkę, marchewkę i cebulę też. Zeszklić na łyżce oleju, dodać wodę i przyprawy. Gotować na małym ogniu 15 min.
Mąkę rozrobić z kilkoma łyżkami zimnej wody, dodać śmietanę, dokładnie wymieszać i wlać do wywaru. Chwilę pogotować aż zgęstnieje.
Dodać usmażone kuleczki mięsne i otować wszystko razem 5-7 min.

Smacznego.

file1266939397