Babeczki z nadzieniem budyniowym

22 lutego 2010, dodał: Anullka
Artykuł zewnętrzny

    Babeczki smakują wyśmienicie, polecam.

    • 1,5 szklanki mąki (200 ml)
    • 1/2 kostki margaryny (125 gram)
    • 1 łyżka cukru waniliowego
    • 3 żółtka
    • szczypta soli
    • 2 łyżki cukru (płaskie)
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

    Masa budyniowa:

    • 1/2 litra mleka
    • 1 budyń śmietankowy z cukrem (40g)
    • 1/2 budyniu waniliowego z cukrem (20g)
    • cukier puder wymieszany z wanilią do posypania
    • masło do wysmarowania foremek

    Z podanych składników zagnieść ciasto. Stolnicę podsypać cieniutko mąką.
    Rozwałkować z połowy ciasta cienki placek i wycinać foremką do babeczek kółeczka. Foremki wysmarować lekko rozpuszczonym masłem (używając pędzelka). Wykładać cienko foremki, urywając po kawałku ciasta. Ugotować budyń i przestudzonym nadziewać szprycą do tortu babeczki. Przykryć kółeczkami z ciasta dobrze dociskając brzegi. Piec w 180 st C około 20 min, aż babeczki upieką się na złoty kolor . Posypać cukrem pudrem wymieszanym z wanilią.
    Smacznego.

    file1266852899