Śledzie w pieprzu
Artykuł zewnętrzny
50 dkg solonych matiasów
2 liście laurowe
5 kulek ziela angielskiego
1 szklanka octu 10%
3 szklanki wody
1 łyżeczka cukru
15 dkg cebuli
1 szklanka oleju słonecznikowego
1/2 szklanki oleju Carotino
3 łyzki grubo zmielonego czarnego pieprzu
Śledzie moczymy przez 2 godziny w zimnej wodzie. Przygotowujemy zalewę: gotujemy wodę z octem, cukrem, zielem i liściem przez 2 minuty. Zimną zalewą zalewamy ułożone w słoiku śledzie i odstawiamy do lodówki na 7 dni. Po tym czasie osączamy śledzie. Cebule kroimy w cienkie plasterki. Ponownie układamy ryby w słoiku przesypując grubo zmielonym pieprzem i cebulą. Zalewamy mieszanką olei i odstawiamy na kolejne 7 dni do lodówki.
Smacznego!