Śledzie w pieprzu

22 lutego 2010, dodał: IwonaF
Artykuł zewnętrzny

50 dkg solonych matiasów

2 liście laurowe

5 kulek ziela angielskiego

1 szklanka octu 10%

3 szklanki wody

1 łyżeczka cukru

15 dkg cebuli

1 szklanka oleju słonecznikowego

1/2 szklanki oleju Carotino

3 łyzki grubo zmielonego czarnego pieprzu

Śledzie moczymy przez 2 godziny w zimnej wodzie. Przygotowujemy zalewę: gotujemy wodę z octem,  cukrem, zielem i liściem przez 2 minuty. Zimną zalewą zalewamy ułożone w słoiku śledzie i odstawiamy do lodówki na 7 dni. Po tym czasie osączamy śledzie. Cebule kroimy w cienkie plasterki. Ponownie układamy ryby w słoiku przesypując grubo zmielonym pieprzem i cebulą. Zalewamy mieszanką olei i odstawiamy na kolejne 7 dni do lodówki.

Smacznego!

file1266837376



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz