Gofry ziemniaczane

19 lutego 2010, dodał: eva45
Artykuł zewnętrzny

20 dkg ziemniaków
1 cebula
3 jajka
25 dkg mąki
niecała szklanka mleka
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
sól, pieprz, gałka muszkatałowa

Ziemniaki ugotować w mundurkach i ostudzić. Najlepiej ugotować je już poprzedniego dnia. Obrać ze skórki i zemleć w maszynce do mięsa. Cebulę zetrzeć na tarce.
Z jajek oddzielamy białka i żółtka. Żółtka mieszamy dokładnie z mlekiem i śmietaną. Dodajemy do ziemniaków i cebuli, przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatałową.
Dodajemy stopniowo mąkę uważając żeby nie zrobiły się grudki. Na koniec dodajemy białka ubite na sztywną pianę i razem delikatnie wszystko mieszamy. Smażyć w gofrownicy około 5 min. Podawać z surówką lub keczupem.

file1266613316



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Jak rozmawiać z małym dzieckiem o j…
Mówmy dziecku o swoich potrzebach i uczuciach. Dawanie jasnych komunikatów – jak twoje zachowanie...
Jak poznałyście i zakochałyscie się…
Ja swojego przyszłego męża poznałam na dyskotece. To były czasy pięknej młodości,beztroskiej i niezapomnianej zabawy.
Wzór na spodniach
Choć wydaje się to kłopotliwe, stworzenie stylizacji ze spodniami we wzory nie jest...
wzdęcia
Dobrym sposobem na wzdęcia są herbatki ziołowe. Osobom, które często mają problem z uciskającymi...