Mój krupnik

19 lutego 2010, dodał: gusia1000
Artykuł zewnętrzny

Składniki :

  • 2 litry wody,
  • kasza jęczmienna wiejska-1 szklanka, lub jak kto woli rzadszą zupę, to nie całą.
  • 2 duże marchewki,
  • 1 mała pietruszka,
  • 1 mały seler,
  • 1 średnia cebula,
  • 3 duże ziemniaki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 200 ml. kwaśnej śmietany 18 %,
  • 1 zupa pieczarkowa w proszku,
  • 2 dowolne kostki rosołowe,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • sól-do smaku,
  • pieprz-do smaku,
  • maggi-do smaku,
  • koper lub natka pietruszki-do posypania zupy.

Krupnik w innej wersji, z dodatkiem mieszanki pieczarkowej.

Etapy przygotowania :

Warzywa-marchew, pietruszkę, seler, ziemniaki, cebulę obrać, umyć i  pokroić w drobną kostkę.
Czosnek przecisnąć przez praskę.
W/w warzywa włożyć wraz z liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem do 2 litrów wody.
Po jakimś czasie wsypać do tego kasze jęczmienną wiejską i gotować wszystko do miękkości-20 minut, często mieszając, by kasza nie przywarła do dna garnka.
Potem dodać do tego 200 ml kwaśnej śmietany wraz  z 1 zupą pieczarkową w proszku i wlać do wrzątku.
(Wlać do tego trochę gorącego wywaru, by się zupa nie zważyła).
Dodać do smaku 2 różne kostki rosołowe (mniej, bo 1 kostka jest na pół litra wody).
Przyprawić do smaku solą, pieprzem, maggi.
Gotować, aż zakipi.
Posypać natką pietruszki lub koprem.
Smacznego.

file1266617786



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz