Olej rzepakowy – opinia blogerki

Avatar photo
18 kwietnia 2013,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

To, że tłuszcze są niezwykle ważne dla organizmu człowieka, wiadomo od dawna. Są one źródłem kwasów tłuszczowych, steroli, ułatwiają także wchłanianie przez organizm człowieka witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Około 35% energii powinno pochodzić właśnie z tłuszczów. Dietetycy zalecają ograniczenie spożycia tłuszczów zwierzęcych i zastąpienie ich tłuszczami roślinnymi, szczególnie olejami. Ważne, aby używane przez nas oleje, były naprawdę dobre. A czy Ty znasz olej, który stosujesz?
Ja od lat używam oliwy z oliwek i oleju rzepakowego. Właściwości tej pierwszej znają wszyscy. Dziś chcę Wam przybliżyć olej rzepakowy. Naprawdę warto go poznać.

1 2

Olej rzepakowy ma najbardziej korzystny skład kwasów tłuszczowych spośród olejów roślinnych. Już 2 łyżki oleju rzepakowego pokrywają w zupełności zapotrzebowanie człowieka na kwas linolenowy (ALA) z rodziny omega-3.
Olej ten spełnia wymóg prozdrowotnego oleju „niskonasyconego”, a zawarte w nim kwasy ALA i LA z rodziny omega-3 i omega-6 oraz sterole roślinne pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi oraz niezwykle pozytywnie wpływają na rozwój i wzrost dzieci.
Oczywiście najbardziej rozpowszechnione jest stosowanie oleju w kuchni: do smażenia i pieczenia oraz na surowo – jako składnik sosów do surówek i baza domowych majonezów.

3

Lubię go, ponieważ podczas smażenia zachowuje neutralny zapach i smak, co pozwala wydobyć i podkreślić smak potraw. Z łatwością można go odsączyć z kotleta, dzięki czemu mięso staje się mniej kaloryczne.

Dzięki neutralności smaku i zapachu doskonale nadaje się do ciast.

5

A na dodatek, dzięki witaminom E, K i beta-karotenowi czy antyoksydantom, świetnie sprawdza się jako baza domowych kosmetyków: maseczek, kremów, balsamów do ciała i dłoni.

A jaki olej stoi w Twojej kuchni?

Testowała:

Aleex – Mama dwójki różnopłciowych dzieci. Żona całkiem fajnego faceta. Z wykształcenia i zamiłowania polonistka, niepoprawna romantyczka wyznająca maksymę „Na miły Bóg Życie nie tylko po to jest, by brać, Życie nie po to, by bezczynnie trwać I aby żyć, siebie samego trzeba dać” Zapraszam Cię do mojej kuchni, do mojego osobistego świata. Tutaj gotuję, piekę, rozmawiam z przyjaciółmi, karmię rodzinę i znajomych, czasami piszę wiersze. Jeśli lubisz taki klimat, zostań. Zawsze jest tutaj dla Ciebie miejsce.
Prowadzi bloga: http://kuchniaaleex.blogspot.com

 



FORUM - bieżące dyskusje

jaki nastrój macie dziś...?
Oj, ból głowy potrafi uprzykrzyć dzień. Coś o tym wiem, niestety.
Black Friday
Fakt, można trafić świetne okazje przy likwidacji. Jak tam dziewczyny, skorzystałyście na tegorocznym Black Friday?
Wędkowanie
To rzeczywiście może być trudne, choć podobno ta "cisza" natury ma relaksujące działanie.
Pochwalcie się ostatnimi zakupami :…
Brzmi jak coś milutkiego i ciepłego. Jaki kolorek tego zestawu?

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.