Żurek na soku warzywnym

19 lutego 2010, dodał: Anullka
Artykuł zewnętrzny

1,5 litra soku warzywnego z kartonu bez konserwantów
liść laurowy
1 mała marchewka
1/2 litra zakwasu z butelki żurek
30 dkg chudej kiełbasy(dałam toruńską)
3/4szklanki śmietany 18%
1 duży ząbek czosnku
1 łyżka czubata  chrzanu ze słoika
4 jajka ugotowane na twardo
1 łyżeczka roztartego majeranku
sól
pieprz
3  ziarna ziela angielskiego
ewentualnie 1 łyżka mąki

szklanka =250 ml

Sok przelać do garnka,dodać ziele,listek laurowy,zmiażdżony czosnek,całą marchewkę i pokrojoną kiełbasę,gotować 10 min na małym ogniu.
Wlać zakwas,dodać chrzan,roztarty majeranek,gotować 7 min.
Po tym czasie,śmietanę rozrobić z żurkiem,dokładnie wymieszać i wlać do zupy,dokładnie wymieszać(nie gotować).
Jeżeli lubimy gęściejszy żurek,wtedy śmietanę rozrabić z łyżką mąki i chwilkę zagotować.
Podawać z pokrojoną w kawałki marchewką,ugotowanym jajkiem na twardo i posiekaną natką z pietruszki.
Oczywiście do tego osobno ugotowane ziemniaki.posypane koprem.
Smacznego.

file1266583612



FORUM - bieżące dyskusje

Moje odkrycie kosmetyczne tego roku
Moje kosmetyczne odkrycie to olejek wonny ogrody sułtana. Bosko pachnie, jasmin, owoce, kwiaty...
botoks gdzie kupić?
Czy są tu osoby prowadzące salony medycyny estetycznej? Gdzie kupujecie botoks? Macie sprawdzone...
Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...