Sałatka z makaronem, pomidorami i mozzarellą
Artykuł zewnętrzny
Składniki
– około 200 g makaronu świderek;
– woreczek małych kuleczek mozzarelli;
– pomidorki koktajlowe;
– listki bazylii;
– oliwa z oliwek;
– sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie
Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente, zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Pomidorki umyć, osuszyć i pokroić na połówki lub ćwiartki, mozzarellę osączyć, listki bazylii wypukać. Ugotowany makaron można ostudzić, następnie dodać oliwę z oliwek i doprawić solą i pierzem. Do makaronu można dodać przygotowaną mozzarellę, pomidorki i wymieszać lub na talerzu rozłożyć makaron, poukładać pomidorki, mozzarellę, posypać całymi listkami bazylii i skropić oliwą.