Penne z sosem szpinakowo-serowym

12 kwietnia 2013, dodał: sylwiach
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • 350 g makaronu penne
  • 150 g śmietankowego serka topionego
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 150 g świeżego szpinaku
  • ząbek czosnku
  • sól
  • biały pieprz mielony Kamis
  • masło

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.

W tym czasie myjemy liście szpinaku i rozrywamy na kawałki. Siekamy ząbek czosnku. Rozgniatamy serek w śmietance i mieszamy. Doprawiamy pieprzem. 

Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i wkładamy pposiekany ząbek czosnku. Smażymy przez chwilę i dodajemy liście szpinaku. Gdy już szpinak straci jędrność, wlewamy śmietankę wymieszaną z serkiem. Doprowadzamy do wrzenia. Przekładamy do sosu odcedzony makaron i na małym ogniu chwilę gotujemy aż całość zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem.