Tagiatelle z serem cheedar i kiełbasą

10 kwietnia 2013, dodał: beatriczenkiczen
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 1 średnia laska kiełbasy polskiej pieczonej (lub innej intensywnej w smaku)
  • ser cheddar (lub inny intensywny)
  • 1 mała lub połowa średniej, czerwonej cebuli
  • makaron tagiatelle (ja miałam o smaku czosnku, ale jeśli mamy zwykły, to wystarczy dodać ząbek- dwa czosnku)
  • odrobina oliwy/oleju do smażenia
  • sól/pieprz,papryka do smaku
  • kiełki rzodkiewki do dekoracji

Kiełbasę kroimy w kosteczkę, pierś w małe kawałki, czosnek miażdżymy w prasce, natomiast cebulę siekamy w piórka. Wszystko wrzucamy na patelnię i podsmażamy, uważając, żeby warzywa nam się nie przypaliły. Doprawiamy do smaku. Na sam koniec dodajemy kilka łyżek wody (bulionu drobiowego), około 3-4, a to po to, żeby danie nie było za suche. Obiad ten robi się szybko, ponieważ wszystkie składniki są bardzo drobno skrojone i nie wymagają długiej obróbki.  Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Całość posypujemy dużą ilością startego cheddara, kiełkami rzodkiewki.