Zupa cebulowa
Wiosna nadchodzi powolnym krokiem. Jeszcze nie raz da o sobie znać chłodne powietrze. Przedstawiam przepis na zupę cebulową, która rozgrzeje nas w chłodne dni i przyspieszy czas oczekiwań na te cieplejsze ;)
Składniki:
1 l. bulionu (wywaru, może być warzywny)
750 g. cebuli (ok. 5 średniej wielkości cebul)
5 łyżek masła
łyżka oliwy z oliwek
łyżeczka suszonego tymianku
łyżeczka suszonej bazylii
łyżeczka gałki muszkatołowej
sól,
pieprz
Przygotowujemy wywar. Masło mieszamy z oliwą i dusimy w niej na patelni cebulę przez ok. 20-30 minut. Przyprawiamy tymiankiem, solą, pieprzem (może być kolorowy) i bazylią. Wlewamy cebulę do wywaru i miksujemy. Dodajemy gałkę muszkatołową i gotujemy jeszcze przez parę minut. Odstawiamy na parę godzin i podajemy gorącą z dodatkiem grzanek z serem lub czosnkowych.