Muszle z farszem serowym w sosie pomidorowym

8 kwietnia 2013, dodał: ulak
Artykuł zewnętrzny

Składniki

  • 16 sztuk makaronu duże muszle
  • 25dag sera ricotta
  • 20dag pieczarek
  • 6dag szynki
  • 2 małe cebule
  • Po ½ czerwonej i żółtej papryki
  • Pół szklanki tartego parmezanu lub innego żółtego sera
  • 3 łyżki masła
  •  3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • Pieprz, sól

Na sos:

  • Puszka pomidorów w zalewie
  • Cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • Sól
  • Cukier
  • Chili

 

 

Przygotowanie:

  • Makaron ugotuj, odcedź i ułóż na ściereczce tak, by osączyć go z wody. Cebulę posiekaj, zeszklij na maśle, dodaj pokrojoną w kostkę paprykę oraz szynkę i smaż około 4 minuty. Dodaj pokrojone pieczarki i smaż, aż woda odparuje. Zdejmij z ognia, dodaj zmielony ser, natkę, sól, pieprz i wymieszaj.
  • Przygotuj sos. Posiekaj cebulę i czosnek, podsmaż je na oleju. Pomidory wraz z zalewą dokładnie zmiksuj. Dodaj je do cebuli i czosnku. Gotuj kilka minut, dopraw solą, cukrem oraz chili i ponownie zagotuj.
  • Sos wlej do naczynia żaroodpornego. Makaron nadziej farszem serowym, ułóż w naczyniu z sosem, posyp parmezanem i zapiekaj 20 minut w temp. 180 stopni.

 

 

 

 

file1365449920